Presuda Perkoviču i Mustaču: Proglašeni krivima i osuđeni na doživotni zatvor

Region
Presuda Perkoviču i Mustaču: Proglašeni krivima i osuđeni na doživotni zatvor
Josip Perković i Zdravko Mustač danas su u Munchenu proglašeni krivima za pomaganje u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića te su dobili kaznu doživotnog zatvora.

Josip Perković i Zdravko Mustač danas su u Munchenu proglašeni krivima za pomaganje u ubistvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića te su dobili kaznu doživotnog zatvora.

Državno tužilaštvo je u svojoj završnoj riječi prošle sedmice kazneno djelo pomaganja u ubistvu prekvalificiralo u sudjelovanje u ubistvo s predumišljajem, za što je prema njemačkim zakonima predviđena doživotna kazna.

Tužilaštvo smatra da je tokom suđenja dokazano da je optuženi Josip Perković izravno djelovao u organizaciji ubistva Stjepana Đurekovića. Ono je u svojoj završnoj riječi također ostalo pri motivu ubistva, a to je po tužilaštvu uklanjanje Đurekovića kao svjedoka financijskih malverzacija u koje je u državnoj naftnoj kompaniji Ina bio upleten sin tadašnjeg visokopozicioniranog jugoslavenskog političara Mike Špiljka, Vanja. Đureković je do svog odlaska u Njemačku obnašao visoke menadžerske funkcije u Ini.

Odbrana je tokom cjelokupnog suđenja, pa tako i u svojoj završnoj riječi, prije svega pobijala motiv ubistva. Prema odbrani, Đureković je ubijen jer je kao agent Njemačke obavještajne službe (BND) Nijemcima odavao osjetljive vojne tajne vezane uz zalihe nafte bivše Jugoslavenske narodne armije (JNA) pa je izvršenje ubistva izvela vojna Kontraobavještajna služba (KOS), u saradnji sa saveznim SDS-om (službom sigurnosti). Prema tome, tumači odbrana, Perković kao djelatnik republičkog SDS-a nije mogao biti upleten u provođenje ove akcije.

Drugi stup odbrane odnosi se na diskreditiranje važnih svjedoka u ovom suđenju poput Vinka Sindičića i Bože Vukušića koje odbrana, zbog kriminalne prošlosti, smatra nevjerodostojnima.

Suđenje, koje je trebalo biti okončano u aprilu 2015, odužilo se zbog velike količine dokumenata koji su tokom suđenja pristizali iz Hrvatskog državnog arhiva i bili uključivani u dokazni materijal.

Proces se produžavao i zbog čestog neodazivanja svjedoka, kao i činjenice da su mnogi važni svjedoci davali iskaz putem videoveza, za što su bile potrebne dugotrajne tehničke pripreme.

Hrvatska javnost ispočetka je intenzivno pratila ovo suđenje, posebno zbog okolnosti pod kojima su optuženi Josip Perković i Zdravko Mustač bili izručeni Njemačkoj.

Neposredno uoči ulaska u Evropsku uniju, čime je automatski i za Hrvatsku počeo vrijediti Evropski uhidbeni nalog, hrvatska vlada je promijenila zakon koji je onemogućio izručenje osumnjičenih, ali je isti zakon krajem 2013, na pritisak Evropske komisije, promijenjen, što je omogućilo Perkovićevo i Mustačevo izručenje Njemačkoj u prvoj polovici 2014.

Za suđenje se akreditiralo 155 novinara od čega 15 iz Hrvatske, ali je tijekom velike većine ročišta u sudnici bilo tek nekoliko predstavnika medija.

Na početku procesa predstavnici saveznog javnog tužilaštva najavili su mogućnost pokretanja novih postupaka vezanih uz ubistva hrvatskih emigranata.

(Novi.ba/Agencije)

Novo