Blagodati konzumacije ribe - smanjuje rizik od nastanka moždanog udara!

Zdrav život
Blagodati konzumacije ribe - smanjuje rizik od nastanka moždanog udara!
Naučnici su otkrili da dvije porcije masne ribe smanjuje rizik od nastanka moždanog udara.

Naučnici su otkrili da dvije porcije masne ribe smanjuje rizik od nastanka moždanog udara.

Britanski naučnici su promatrali zdravlje 800.000 ljudi na području 15 zemalja. Tokom istraživanja je 34.817 osoba doživjelo moždani udar. Naučnici su u obzir uzeli i ostale životne navike poput pušenja, vježbe i načina prehrane.

Sudionici, koji su masnu ribu jeli 2 puta sedmično, imali su za 6% manji rizik od nastanka moždanog udara, dok sudionici koji su uzimali riblje suplemente nisu imali smanjeni rizik od nastanka moždanog udara.

Prethodna istraživanja su pokazala da masna riba može zaštititi zdravlje srca i cjelokupnog kardiovaskularnog sistema. Osobe koje redovito jedu ribu smanjuju svoj rizik od nastanka moždanog udara, depresije i mentalnog propadanja koje se dovodi u vezu sa starenjem. No daleko najveća blagodat koju nudi riba je ona za zdravlje srca i krvnih žila.

Stručnjaci preporučuju da svaka osoba treba jesti 2 porcije od 140g masne ribe sedmično, a najbolji izbor su losos, sardine, haringa i skuša.

“Iz prethodnih istraživanja znamo da je konzumacija ribe odlična za cjelokupno zdravlje organizma”, DailyMail prenosi izjavu dr. Petera Colemana, koji je dodao kako “ovo istraživanje pokazuje da masna riba može zaštititi i zdravlje mozga.”

Iako se smanjenje rizika od 6% možda ne čini velikim, ali ono je značajno i ne može se zanemariti. Rizik još više možete smanjiti ako uvedete svakodnevnu vježbu te zdravu i uravnoteženu prehranu.


Izvor:ibar.ba

Novo