Domaći jaffa keks

Kuharica
Domaći jaffa keks
Jafa keks je jedan od najomiljenijih slatkiša za sve uzraste. Zašto ga ne biste probali napraviti sami. Pročitajte koliko je jednostavno.


Jafa keks je jedan od najomiljenijih slatkiša za sve uzraste. Zašto ga ne biste probali napraviti sami. Pročitajte koliko je jednostavno.

SASTOJCI

    135 gr želea od narandže, narezan na kockice
    1 kašika marmelade od narandže
    125 ml kipuće vode
    2 jaja
    50 gr šećera
    50 gr brašna
    200 gr tamne čokolade

PRIPREMA:

Zagrijte rernu na 180 stepeni i nauljite mafin kalupe. Žele isjeckajte na komadiće i izmješajte sa marmeladom i kipućom vodom – miješajte dok se žele ne rastopi. Smjesu uspite u tepsiju u sloju debljine 1cm, pa stavite u frižider da se stegne.
Da biste napravili biskvit mutite jaja i šećer dok ne dobijete izdašnu smjesu. Dodajte brašno, pa dobro izmješajte. Rasporedite smjesu jednako u 12 mafin kalupa (ili u posebnu tepsiju za keksiće, koja je malo plića od tepsije za mafin kalupe). Pecite 10-tak minuta. Izvadite i ostavite da se ohladi.
Izrežite od stegnutog želea 12 malih diskova, pa po jedan stavite na okrugle biskvite.
Čokoladu otopite na pari, pa prelijte preko želea i biskvita. Biskvit i žele možete ostaviti u mafin kalupima ili ih poredati na tepsiju obloženu papirom za pečenje prije nego što stavite čokoladu.
Ostavite da se stegnu. Možete ih prije toga posuti i ukrasnim mrvicama, usitnjenim orašastim plodovima i sličnim ukrasima.

Izvor:lifepressmagazin.com

 

Novo