'Ručna' dijeta: Najbrže mršavljenje bez brojanja kalorija

Zdrav život
'Ručna' dijeta: Najbrže mršavljenje bez brojanja kalorija
Kontrola porcija i unosa kalorija dva su važna elementa većine dijeta.

Kontrola porcija i unosa kalorija dva su važna elementa većine dijeta.

Uz takozvanu 'ručnu' dijetu više ne morate razmišljati o kalorijama i porcije ćete bez problema držati pod kontrolom. Ova dijeta bazira se na ideji kontrole porcija hrane uz pomoć vlastite ruke. Tačnije, na temelju veličine određenih dijelova šake. Tako je preporučena dnevna količina mesa ne bi trebala biti veća od veličine raširenog dlana.

Istraživanje Američkog društva za maligne bolesti pokazalo je da nismo vješti u upravljanju količinom hrane koju unosimo u organizam. Na primjer, prosječne porcije tjestenine pet puta su veće od preporučene količine.

Odsjek za prehranu i prehrambene studije univerziteta New York krivi mentalitet 'praznog tanjira' za krivi odnos prema hrani. Ljude se odmalena uči da 'moraju počistiti sve s tanjira', a takvo ponašanje onda prelazi u naviku i u kombinaciji s prevelikim porcijama dovodi do viška kilograma, piše Zadovoljna.hr.

Male promjene u prehrani mogu donijeti velike rezultate, samo morate naučiti kako na dnevnoj bazi kontrolisati količinu hrane. Komadić maslaca veličine vrha prsta ima maksimalno 40 kalorija i sasvim je dovoljan za jutarnji doručak, a ako na hljeb namažete jednu obilnu kašičicu maslaca bespotrebno ćete unijeti minimalno 110 kalorija. Čajna kašika ulja ima 45 kalorija, a supena 135 kalorija. Zbog jedne kašike ulja viška na dnevnoj bazi u godinu dana možete se udebljati 6 kilograma.

U nastavku saznajte koliku količinu osnovnih namirnica i popularnih namirnica smijete pojesti u jednom danu. Na isti način kontrolišite druge namirnice iz iste grupe i zapamtite da kod konzumacije svježeg voća i povrća nema ograničenja.

Meso – rašireni dlan

Riba – rašireni dlan

Ugljikohidrati (tjestenina, krompir, riža, hljeb etc.) – stisnuta šaka

Maslac – vrh prsta

Sir – ispružen kažiprst i srednji prst

Majoneza, kečap i drugi industrijski umaci – vrh dva prsta

Čokolada – tri ispružena prsta

Sladoled - stisnuta šaka

Novo