Jugoslavenski kolač: Miris prošlosti

Praktična žena
Jugoslavenski kolač: Miris prošlosti
Mnoge starije generacije iz perioda Jugaslavije vežu lijepe i bolje uspomene. Ovaj kolač se pripremao tada i bio je jedan od omiljenih poslastica. Mi vam donosimo recept za ovaj jednostavan i ukusan kolač..

Jugoslavenski kolač: Miris prošlosti

Mnoge starije generacije iz perioda Jugaslavije vežu lijepe i bolje uspomene. Ovaj kolač se pripremao tada i bio je jedan od omiljenih poslastica. Mi vam donosimo recept za ovaj jednostavan i ukusan kolač..

Sastojci 

20 dag šećera

1 vanilin šećer 

120 ml ulja 

4 jaja 

20 dag oštrog brašna 

1 prašak za pecivo 

135 ml vode

1 l vode

20 dag šećera 

1 kg jabuka 

2 pudinga od vanilije 

slatko vrhnje za šlag 

Priprema

1. Žumanke i bjelanjke odvojite. Od bjelanjaka napravite snijeg. Izmiksajte žumanke sa šećerom, vanilin šećerom, uljem i vodom, pa dodajte brašno pomiješano sa praškom za pecivo. Na kraju drvenom kuhačom umiješajte snijeg od bjelanjaka. Ispecite biskvit na 180 stepeni u većem plehu obloženom papirom (oko 40*30 cm). 

2. Jabuke ogulite i narežite na šnitice pa stavite kuhati sa šećerom i vodom. Ukuhajte puding razmućen u malo vode sa šećerom. Kuhanu kremu s pudingom i jabukama još vruću izlijte na biskvit. Kad se kolač ohladi ukrasite ga šlag pjenom.

 

Novo