Jugoslavenski kolač: Miris prošlosti
Jugoslavenski kolač: Miris prošlosti
Mnoge starije generacije iz perioda Jugaslavije vežu lijepe i bolje uspomene. Ovaj kolač se pripremao tada i bio je jedan od omiljenih poslastica. Mi vam donosimo recept za ovaj jednostavan i ukusan kolač..
Sastojci
20 dag šećera
1 vanilin šećer
120 ml ulja
4 jaja
20 dag oštrog brašna
1 prašak za pecivo
135 ml vode
1 l vode
20 dag šećera
1 kg jabuka
2 pudinga od vanilije
slatko vrhnje za šlag
Priprema
1. Žumanke i bjelanjke odvojite. Od bjelanjaka napravite snijeg. Izmiksajte žumanke sa šećerom, vanilin šećerom, uljem i vodom, pa dodajte brašno pomiješano sa praškom za pecivo. Na kraju drvenom kuhačom umiješajte snijeg od bjelanjaka. Ispecite biskvit na 180 stepeni u većem plehu obloženom papirom (oko 40*30 cm).
2. Jabuke ogulite i narežite na šnitice pa stavite kuhati sa šećerom i vodom. Ukuhajte puding razmućen u malo vode sa šećerom. Kuhanu kremu s pudingom i jabukama još vruću izlijte na biskvit. Kad se kolač ohladi ukrasite ga šlag pjenom.