Dinastija-torta

Kuharica
Dinastija-torta
Kombinacija petit keksa i žele bombona.

Kombinacija petit keksa i žele bombona.

Sastojci

    Sastojci za 2 kore

  • 10 bjelanaca
  • 300 gr šećera
  • 200 gr mljevenih oraha
  • 3 kašike brašna
  • Sastojci za fil:
  • 600 ml mlijeka
  • 10 žumanaca
  • 18 kašika šećera
  • 1 puding od vanilije
  • 250 gr maslaca ili margarina
  • 100 gr žele-bombona
  • 100 gr čokolade za kuhanje
  • oko 40 komada petit keksa
  • 250 ml slatke pavlake
  • sok ili crna kafa kuhana

Priprema

1. Priprema kora:

Umutiti pjenasto 5 bjelanaca, dodati 150 gr šećera, onda lagano kašikom dodati 100 gr mljevenih oraha, 1,5 kašiku brašna i nježno izmješati. Peći na pek-papiru na 180 stepeni 35 minuta. Tako napraviti jos jednu koru.

2.  Za fil:

Ukuhati u 600 ml mlijeka i 18 kašika šećera, 10 žumanaca i jedan puding. U ohlađen fil umješati izmiksan maslac i sve dobro sjediniti. Podjeliti fil na dva jednaka dijela. U jedan dio dodati sitno isjeckane žele-bombone, a u drugi istopljenu čokoladu.

3. Slaganje torte:

Kora, pola žutog fila, red petit keksa umočenog u sok ili crnu kafu, drugi dio žutog fila, kora, pola čokoladnog fila, red petit keksa, drugi dio čokoladnog fila, umućena slatka pavlaka.

Posluživanje

Tortu ostaviti nekoliko sati ili preko noći u frižideru da keks omekša i fil stegne, da se sve fino poveže.

Izvor:coolinarika.com

 

Novo