Dinastija-torta
Kombinacija petit keksa i žele bombona.
Sastojci
Sastojci za 2 kore
- 10 bjelanaca
- 300 gr šećera
- 200 gr mljevenih oraha
- 3 kašike brašna
- Sastojci za fil:
- 600 ml mlijeka
- 10 žumanaca
- 18 kašika šećera
- 1 puding od vanilije
- 250 gr maslaca ili margarina
- 100 gr žele-bombona
- 100 gr čokolade za kuhanje
- oko 40 komada petit keksa
- 250 ml slatke pavlake
- sok ili crna kafa kuhana
Priprema
1. Priprema kora:
Umutiti pjenasto 5 bjelanaca, dodati 150 gr šećera, onda lagano kašikom dodati 100 gr mljevenih oraha, 1,5 kašiku brašna i nježno izmješati. Peći na pek-papiru na 180 stepeni 35 minuta. Tako napraviti jos jednu koru.
2. Za fil:
Ukuhati u 600 ml mlijeka i 18 kašika šećera, 10 žumanaca i jedan puding. U ohlađen fil umješati izmiksan maslac i sve dobro sjediniti. Podjeliti fil na dva jednaka dijela. U jedan dio dodati sitno isjeckane žele-bombone, a u drugi istopljenu čokoladu.
3. Slaganje torte:
Kora, pola žutog fila, red petit keksa umočenog u sok ili crnu kafu, drugi dio žutog fila, kora, pola čokoladnog fila, red petit keksa, drugi dio čokoladnog fila, umućena slatka pavlaka.
Posluživanje
Tortu ostaviti nekoliko sati ili preko noći u frižideru da keks omekša i fil stegne, da se sve fino poveže.
Izvor:coolinarika.com