Tanjir pun zdravlja: Ukusna i jednostavna salata od tikvica
Salata od tikvica
Sastojci:
- 1 tikvica
- 250 ml pavlake
- 2 kašike majoneze
- 1 vezica svježeg peršunovog lista
- 1 kašika soli
Priprema:
- Tikvicu oprati ili po želji oguliti, pa je narezati na kockice
- U odgovarajuću šerpu nasuti malo vode, dodati malo soli i staviti na vatru da proključa. U ključalu vodu staviti isjeckane tikvice i kuhati 2 minute. Skinuti sa vatre i ocijediti.
- Zatim obarene tikvice staviti u zdjelu za posluživanje salate i ostaviti da se ohlade. Kada su potpuno hladne dodati sitno isjeckan peršunov list, pavlaku i majonezu.
- Polako izmiješati kašikom da se sastojci sjedine. Po potrebi još posoliti, izmiješati i poslužiti.
(Recept objavljen u časopisu „Pošalji recept“; broj 55)