Ovaj video će vas natjerati da dobro provjerite kakvo voće kupujete i jedete (VIDEO)
Mnogi od vas imali su prilike da se sretnu sa jabukama čija je površina presvučena tankim slojem voska, ili možda niste ni obraćali pažnju?
Uglavnom, ukoliko obratite pažnju, vidjet ćete da je to zapravo tako i to kod večine neorganskih voćki.
Kako da prvjerite?
Uzmite na primjer jabuke i pospite ih vrelom vodom, vidjet ćete brzo kak se na površini jabuke pojavljuje bijela kožica, to je taj vosak.
Zađto se vosak uopšte koristi?
Osim redukcije gubitka vode, vosak predstavlja prepreku za razvoj gljivičnih i bakterijskih patogena na površini plodova koji bi mogli uzrokovati njihovo ubrzano propadanje.
Tanak sloj voska umanjuje ili u potpunosti zaustavlja proces gubljenja tečnosti iz voćke, daje voćki sjaj koji je itekako primamljiv i zaustavlja proces propadanja.
Postoji više načina da uklonite vosak sa jabuka. Prije svega možete oprati jabuke u mlakoj vodi, ovo će istovremeno pomoći i uklanjanju ostalih prljavština sa ploda.
Vosak koji se koristi za presvlačenje plodova jeste prirodnog porijekla i jestiv je i neškodljiv za ljude. Samim tim predviđeno je da u tom slučaju vosak bude pojeden zajedno sa plodom.
Međutim, pošto nikada ne možete biti sigurni da li je neki neodgovorni proizvođač ili trgovac umjesto jestivih, koristio nedozvoljene preparate na bazi voska nije na odmet izbjegavati ili detaljno prati plodove prije upotrebe.