Bijela torta
Lagana, kremasta torta kojom ćete biti oduševljeni.
Sastojci
Biskvit
6 bjelanjaka
100g šećera
1 vanilin šećer
50g brašna
1 prašak za pecivo
100g badema (oljuštenih od kožice)
limunove korice, malo ruma
Krema
700ml mlijeka
200 g šećera
1 vanilin šećer
90g gustina
200 ml slatkog vrhnja
kap ruma
Još potrebno
malo mlijeka i ruma za natopiti kore
kokos za ukrasiti tortu
Biskvit
Ugrijte pećnicu na 170°C. Kalup promjera 22 (ili 24) obložite masnim papirom.
Bjelanjke ulupajte u čvrsti snijeg, polagano dodajte šećer i vanilin šećer, miksajte. Sa strane pomiješajte prosijano brašno s praškom za pecivo i polagano dodajte smjesi od bjelanjaka, promiješajte ručno, dodajte mljevene bademe, koricu limuna i malo ruma (ili beilysa ako imate) sve ručno izmješajte i smjesu ulijte u pripremljeni kalup. Stavite pećI na 170°C oko 20-ak minuta. Pečeni biskvit ostavite da se ohladi.
Krema
Stavite da se kuha 450ml mlijeka, šećer i vanilin šećer. Sa strane pomiješajte ostatak mlijeka s gustinom. Kad onih 450ml mlijeka prokuha dodajte mu mlijeko s gustinom i kuhajte na laganoj vatri, uz stalno miješanje dok ne prokuha, potom maknite s vatre i ostavite da se hladi. Slatko vrhnje ulupajte u šlag. U hladnu kremu dodajte slatko vrhnje, rum (ili Baileys) i sve dobro promiješajte da se krema i šlag povežu.
Slaganje
Hladni biskvit prerežite po sredini. Biskvit stavite na tacnu, natopite s malo mlijeka i ruma (ovakvi biskviti malo sporije upijaju pa ga slobodno malo nabockajte čačkalicom da prije upije mlijeko). Na biskvit namažite kremu. Stavite drugu polovicu biskvita (malo natopite). I namažite cijelu tortu kremom i obilno ukrasite kokosom, ostavite nekoliko sati u hladnjaku (najbolje preko noći) da se krema lijepo stegne i biskviti upiju kremu i mlijeko.
Izvor:coolinarika.com