Varikozne vene - šta možete učiniti?

Priručnik bolesti
Varikozne vene - šta možete učiniti?
Varikozne vene su proširene površinske vene, obično na nogama, u kojima su zalisci postali nedovoljno funkcionalni što rezultira time da, ovisno o položaju nogu, krvni protok može postati i obrnuti.

Šta su VARIKOZNE VENE?

Varikozne vene su proširene površinske vene, obično na nogama, u kojima su zalisci postali nedovoljno funkcionalni što rezultira time da, ovisno o položaju nogu, krvni protok može postati i obrnuti. Kao i arterije, vene su slično građene, ali za razliku od arterija imaju sitne zaliske u unutrašnjosti kako bi spriječile da se krv vraća nazad prema arterijama. Ukoliko zalisci ne funkcioniraju  kako treba, pogođena je cirkulacija, krv se nakuplja u venama na nogama i one se šire.

Koji su UZROCI?

Ne zna se točno koji je uzrok varikoznim venama, ali vjerojatno se radi o oslabljenim stijenkama površinskih vena. Ta slabost može biti nasljedna. Vremenom, ta slabost dovodi do gubitka elasticiteta vena. Vene se napinju i postaju dulje i šire. Da bi ostale na istom mjestu koje su zauzimale kada su bile normalne, vene postaju vijugave (tortuotične), pa imaju zmijoliki izgled izbijajući potkožno, nadižući kožu, gdje postaju jasno vidljive.

Koji su SIMPTOMI?

Simptomi bolesti nisu uvijek povezani s veličinom i stupnjem varikoziteta vena, što znači da jako zahvaćena noga može biti asimptomatska, ali isto tako mali varikoziteti mogu biti izrazito bolni. Osim bolova, mogu se javiti i umor ili osjećaj topline, a tegobe se olakšavaju podizanjem noge ili nošenjem elastičnih čarapa. U početku varikoziteti ne moraju biti vidljivi, iako su napete i palpabilne (može ih se opipati pod prstima). Kasnije se povećavaju i izbijaju potkožno, te postaju izrazito vidljive. Od komplikacija može nastati ulceracija (površinski razdor tkiva).

LIJEČENJE

Varikozne vene se ne mogu izliječiti, ali se liječenjem olakšavaju simptomi, poboljšava izgled i sprječavaju komplikacije. Podizanje nogu prilikom ležanja ili dizanje nogu na stolicu pri sjedenju ublažava simptome varikoznih vena, ali ne sprječava nastanak i širenje vena. Varikozne vene koje nastanu za vrijeme trudnoće obično nestaju 2 do 3 tjedna nakon poroda, pa ih ne treba liječiti.

Elastične čarape (ili hlače) pritišću vene i sprječavaju napinjanje i ozljede. Ljudi koji ne žele kirurško liječenje, liječenje injekcionom terapijom ili koji imaju neko drugo medicinsko stanje koje priječi primjenu navedenih terapija, mogu izabrati nošenje elastičnih čarapa.

 

 

Novo