Riješena dilema: Meso smijete odmrznuti, pa ponovo zamrznuti
Sigurno ste čuli da meso koje ste jednom odmrznuli ne smijete ponovo zamrznuti. Ipak, sve su to samo priče, a evo šta nauka kaže.
Meso se smije odmrznuti i zamrznuti više puta, a ono što je važno je da se odmrzava u frižideru, na temperaturi do 5° C. Nakon toga ga možete opet zamrznuti. Sve što se može dogoditi je da stanice mesa malo popucaju i da bude vodenastije, ali neće postati otrovno.
Hranu zamrzavamo kako bi spriječili da se pokvari. Na temperaturi od -18° C (što je standard za zamrzivače) hrana se kvari toliko sporo da je možete godinama držati tako pohranjenu. U frižideru, na temperaturi od 2° do 8° C, hrana može biti kratko vrijeme, dok će se na sobnoj temperaturi vrlo brzo pokvariti.
Kad se meso odmrzne kvarenje se ubrzava, ali kada se ponovno zamrzne, opet se usporava. Dakle, ako niste zamrznuli već pokvareno meso neće biti problema.
Često se čuju i priče o uvoznom mesu koje je bilo dugo u transportu, odmrzavano i zamrzavano više puta. Problem s tim je što je moguće da je dugo stajalo odmrznuto pa je proces kvarenja možda već odmakao prije nego što je opet zamrznuto. Ali, i da nije opet zamrznuto, bio bi problem što se pokvarilo, tako da ponovno zamrzavanje tu ne igra neku ulogu.