Puslica torta

Kuharica
Puslica torta
Fina, kremasta i što je najvažnije jako ukusna.

Fina, kremasta i što je najvažnije jako ukusna.

Sastojci

    Kore
     10 bjelanjaka
     400 gr šećera
     1 kašika octa
     200 gr sjeckanih prženih lješnjaka

    Krema
     10 žumanjaka
     3 pudinga od vanilije
     8 kašika gustina
     10 kašika šećera
     250 gr margarina
     1,5 l mlijeka
     100 gr bijele čokolade
     100 gr čokolade sa lješnjacima
     50 gr čokolade za kuhanje
     2 vanilin šećera
     100 gr sjeckanih lješnjaka


Priprema

Umutiti 5 bjelanjaka u čvrst snijeg i tome dodati 200 gr šećera, pola kašike octa i nastaviti mutiti još 10-ak minuta. U kalup za tortu promjera 28 cm staviti papir za pečenje, preko papira posuti sjeckane lješnjake, a lješnjake premazati bjelancima. Peći na 150°C sat i pol. Kad je kora pečena  okrenuti je, skinuti papir za pečenje tako da lješnjaci budu gore. Isto ponoviti i sa drugom korom. Umutiti žumanjce sa šećerom, i tome dodati gustin, puding od vanilije i 3 dl mlijeka i nastaviti mutiti da ne bude grudvica. Preostalo mlijeko zakuhati i tome dodati pripremljenu smjesu od žumanjaca i kuhati dok se  krema ne zgusne. Fil ohladiti i tome dodati dobro izrađen margarin. Kremu podijeliti na pola, u jednu polovicu dodati 2 vanilin šećera i rastopljenu bijelu čokoladu, a u drugu polovicu dodati rastopljenu čokoladu sa lješnjacima i čokoladu za kuhanje. Slagati kora-crni fil-žuti fil, kora crni fil-žuti fil, i ostaviti malo kreme za ukrašavanje. Presuti tortu sjeckanim lješnjacima.

Izvor:coolinarika.com

Novo