Konzervisano voće štetno po zdravlje
Istraživanje znanstvenika iz Velike Britanije otkriva da konzervisano voće može povećati rizik od nastanka prerane smrti, a također su potvrdili da svježe i sušeno voće smanjuje rizik od nastanka prerane smrti za 10%.
Znanstvenici, čije je istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Epidemiology and Community Health, su proveli istraživanje koje je trajalo 7 godina. Sudionici su ispunjavali upitnik koji je sadržavao pitanja o njihovim prehrambenim navikama.
Rezultati istraživanja su pokazali da konzervisano voće povećava rizik od nastanka prerane smrti za čak 17%, ali ističu da je potrebno provesti ocjenjivanje od strane vanjskih stručnih saradnika.
Konzervisano voće posjeduje visok postotak fruktoze, a sama fruktoza povećava rizik od nastanka visokog krvnog pritiska, visokog kolesterola, pretilosti i inzulinske rezistencije.
Zbog toga se preporučuje da umjesto konzervisanog voća jedete svježe voće kako biste izbjegli unos rafiniranog šećera i potencijalnih toksina. Kada kupujete konzervisano voće, pripazite da je u vlastitom soku i dobro ga ocijedite prije konzumacije.
Izvor fotografije: mojezdravlje.ba