Detoksikacija poslije praznika: Ova namirnica će vas oduševiti!

Zdrav život
Detoksikacija poslije praznika: Ova namirnica će vas oduševiti!
Ovih dana konzumiramo obilne i masne obroke a naš probavni sistem ima "pune ruke posla".

Ovih dana konzumiramo obilne i masne obroke a naš probavni sistem ima "pune ruke posla".

Postoji jedna biljka koja može pomoći i najzaposlenijem organskom ssistemu a izbor je, naravno, artičoka

Možda neobičan izbor za doba godine kad je nemamo u našim baštama i na pijaci, no vrijedni i aktivni sastojci dostupni su u obliku dodataka prehrani tijekom cijele godine.

Povijesno gledajući, njezino porijeklo vezuje se uz Etiopiju, a prvi kulinarski zapisi odnose se na pravljenje artičoke na "rimski način". Prema crtežima iz egipatskih grobnica, u upotrebi je barem 2500 godina i smatra se jednom od najstarijih povrtnica. Starim Grcima i Rimljanima služila je kao afrodizijak i sredstvo za dobivanje muških potomaka. Danas je poznato da pojačava zaštitnu moć jetre i štiti je od otrova, pospješuje eliminaciju uree, smanjuje vrijednost holesterola u krvi i sprječava stvaranje ateroma (epidermoidna cista koja nastaje zbog poremećaja u lučenju žlijezda lojnica) te reguliše metabolizam šećera (glukoza). Svježa artičoka odlična je hrana u doba planiranja začeća i trudnoće zbog obilja folne kiseline, koja sprječava oštećenje neuralne cijevi ploda.

Terapija za žučne kamence

No, to nije sve. Artičoka sadrži antioksidanse cinarin, silimarin, kofeinsku i feruličnu kiselinu, te u manjim količinama beta karoten, lutein i zeaksantin. Šteta koju jetri prouzroče slobodni radikali puno je manja ako je prisutan ekstrakt artičoke. Mnogobrojne naučne studije potvrdile su da ekstrakt lišća artičoke potiče stvaranje žuči, ključne za rastvaranje masti i holesterola, koji inače dovode do žučnih kamenaca. Cinarin iz artičoke toliko je djelotvoran da ga u nekim europskim državama koriste kao dio terapije za žučne kamence.

Narodno je vjerovanje, a koje je potvrđeno i znanstvenim dokazima, da artičoka pomaže kod visokog holesterola s ciljem snižavanja masnoća u krvi, poboljšavanja protoka žuči i funkcije jetre, kod otežane probave, žgaravice, osjećaja kruljenja u crijevima, nadutosti i bolova u trbuhu. Uz savjetovanje s farmaceutom ili doktorom, može pomoći i kod ciroze jetre i zaštite jetre od otrova i upalnih reakcija, mučnine, prilikom obnavljanja jetrenih stanica, bubrežnih bolesti i pijeska u bubrezima (ima diuretičke sposobnosti), u slučaju trovanja otrovima vlastitog tijela koje uzrokuju oboljeli bubrezi, zastoja mokrenja, kod gihta, problema s reumom, zatvora i općenito probavnih smetnji, te oboljele slezene.

Artičoka se kao antioksidans preporučuje i kao snažno prirodno sredstvo u borbi protiv slobodnih radikala i mobiliziranja energetskih rezervi.

Današnji moderan stil života obilježen je neredovitim i nezdravim obrocima, manjkom fizičke aktivnosti, stresom i brigama. Posljedice su mnogobrojne, a probavne tegobe poput nadutosti, grčeva, bolova i težine u želucu možemo ublažiti ili u potpunosti ukloniti upotrebom artičoke, koja djeluje blago laksativno, pomaže u probavljanju teških obroka te detoksikaciji organizma.

Siromašna kalorijama a bogata vlaknima

Biljka je prava riznica prehrambenih vlakana. Jedna artičoka srednje veličine može sadržavati i do šest grama prehrambenih vlakana, što je četvrtina preporučene dnevne vrijednosti, stoga je izvrsna dijetalna hrana. Bogata je inulinom, koji je djelomično probavljiv pa ne utječe na vrijednost glukoze u krvi, što je pogodno i za dijabetičare. Također pojačava osjetljivost na inzulin, te na taj način potpomaže kontrolu glukoze u krvi. Inulin ima i probiotičko djelovanje te reguliše zdravlje probiotičkih bakterija koje se nalaze u crijevima. Probiotičke bakterije imaju vrlo važnu ulogu u očuvanju ravnoteže crijevne flore, neutralizirajući patogene bakterije koje se također nalaze u crijevima. A upravo je zdrava crijevna flora prva linija obrane našeg imunog sistema u zaštiti od bolesti.

Artičoka je siromašna kalorijama, a bogata vlaknima, stoga je idealna namirnica za osobe sklone debljanju. Pomoć organizmu u uklanjanju otrova (detoksikacija) najbolje je provesti tijekom trosedmičnog prehrambenog plana čišćenja organizma kod zdravih osoba nakon obilne i neuravnotežene prehrane.

 

Novo