Imate upalu grla? Ovo nikako ne smijete jesti!
Upale grla ne moraju biti bolne i dugotrajne ukoliko izbjegavate sljedeće namirice.
Zimsko doba sa sobom nosi i upale grla koje uzrokuju virusi i bakterije. Simptomi su kašljanje i osjećaj boli koja otežava gutanje i govor. No, jeste li znali da ste za određenu bol možda i sami krivi? I to izborom namirnica koje jedete.
Evo što biste trebali izbjegavati jesti kad imate upaljeno grlo:
Vruće i vrelo
Iako toplina upaljenom grlu godi pa vam se čini kako od vrućeg čaja ili supe osjećate poboljšanje – u krivu ste. Osim što pogoršava upalu, prevrući napici dodatno oštećuju grlo pa će vam, kad početni blaženi osjećaj prođe, biti još gore.
Kiselo
Kiselina dodatno pogoršava simptome peckanja, grebanja i bolova u grlu. Izbjegavajte voće i voćne sokove, salate začinjene sirćetom i zimnicu.
Slano
Iako grgljanje vode s otopljenom morskom soli znatno pomaže kod upale grla, preslana hrana ima potpuno suprotan učinak. Velike količine soli nagrizaju grlo pa izbjegavajte slane grickalice i brzu hranu.
Ljuto
Usprkos tome što je ljuta i začinjena hrana dobra za sluznice i može pomoći kod začepljenja sinusa, kod upale grla odmaže. Baš kao i kisela, i ljuta hrana dodatno nagriza grlo pa izbjegavajte papar i chilli.
Suha hrana
Upaljeno grlo vrlo je osjetljivo, a suha hrana dodatno ga grebe. Izbjegavajte čips, žitarice i orašaste plodove, ali i hljeb s tvrdom korom.