Koliko dugo francuska salata može stajati u frižideru?
Francuska salata nezaobilazan je dio blagdanskog stola, ali i jedno od onih jela koje redovito ostaje u hladnjaku danima nakon ručka.
Pitanje koje se svake godine ponavlja je isto: koliko dugo je zapravo sigurna za jelo i kad je vrijeme da se s njom oprostimo, bez obzira na nostalgiju.
Šta sve utječe na rok trajanja
Klasična francuska salata sadrži kuhano povrće, jaja i majonezu - kombinaciju koja je ukusna, ali i osjetljiva. Ako je salata cijelo vrijeme bila u hladnjaku, dobro pokrivena i nije stajala satima na sobnoj temperaturi, može se sigurno jesti do 48 sati, a u nekim slučajevima i do tri dana.
Veliku razliku čini i vrsta majoneze. Industrijska majoneza je stabilnija od domaće, pa salata s kupovnom majonezom traje nešto dulje. Domaća majoneza, iako ukusnija, znatno skraćuje rok trajanja i takvu francusku salatu idealno je pojesti unutar 24 sata.
Još jedan važan faktor je način posluživanja. Ako se salata više puta vadila žlicom, stajala na stolu tijekom ručka i večere ili se u nju vraćala hrana s tanjura – rok trajanja se drastično skraćuje, bez obzira na to koliko izgleda “normalno”.
Kako prepoznati da francusku više ne treba jesti
Francuska salata rijetko će se “pokvariti” dramatično - bez plijesni i jakih mirisa. Upravo zato zna biti varljiva. Ako primijetite kiselkast miris, promjenu okusa, vodenastu teksturu ili blagu gorčinu, to je jasan znak da više nije za konzumaciju.
Zlatno pravilo je jednostavno: ako niste sigurni koliko dugo stoji ili kako je čuvana - nemojte riskirati. Francuska salata je jedno od onih jela koja se lako ponovno naprave, a probavne tegobe nisu uspomena koju želite ponijeti iz blagdana.
Zaključno: francuska salata nije jelo koje “s vremenom postaje bolje”. Najbolja je svježa, a nakon dva do tri dana u hladnjaku vrijeme je da joj se zahvalimo i krenemo dalje - barem do idućih blagdana.