Ovaj trik čini palačinke savršenim, nikad više neće biti gumene i suhe: Ključan je ovaj momenat
Nikada više neće biti gumene ni suhe – ovaj trik čini palačinke savršenima. Ključan je jedan korak koji mnogi preskaču.
Ne postoji ništa bolje od mirisa svježe pečenih palačinki koji se širi kuhinjom. Bilo da ih volite s čokoladnim namazom, džemom, orasima ili samo posute šećerom, savršene palačinke moraju biti tanke, mekane i elastične. Ako ponekad ne ispadnu kako želite – predebele su, pucaju ili su previše gumene – ne brinite. Donosimo jednostavan trik koji će svaki put dati savršene palačinke.
Ključ je u kombinaciji sastojaka i pravilnom odmoru tijesta. Dodavanje malo mineralne vode učinit će ih prozračnijima, dok će odmaranje smjese omogućiti da se brašno ravnomjerno hidrira, pa će palačinke biti mekane i bez grudvica.
Sastojci za palačinke
- 2 jaja
- 250 g glatkog brašna
- 300 ml mlijeka
- 200 ml mineralne vode
- prstohvat soli
- 1 kašika šećera
- 1 kašika ulja ili rastopljenog putera
- malo ulja za tavu
Priprema
U velikoj posudi umutite jaja, zatim dodajte mlijeko, so i šećer. Postepeno dodajte brašno, neprestano miješajući da se ne stvore grudvice. Zatim sipajte mineralnu vodu i lagano promiješajte. Na kraju dodajte ulje ili puter i još jednom sve sjedinite.
Ostavite smjesu da odstoji najmanje 20–30 minuta – to je ključ za savršenu teksturu.
Zagrijte tavu na srednjoj vatri i premažite je s nekoliko kapi ulja. Sipajte malu količinu tijesta i okrenite tavu kako bi se smjesa ravnomjerno rasporedila. Kada ivice počnu da dobijaju zlatnu boju i pojave se mjehurići, pažljivo okrenite palačinku i pecite još 20–30 sekundi.
Bonus trik
Ako želite posebno mekane palačinke, u smjesu dodajte kašiku pavlake – rezultat će vas oduševiti.