Naše bake su stavljale ŠIBICE u šerpu s vodom: Evo zašto i mi to trebamo uraditi

Sve za dom
Naše bake su stavljale ŠIBICE u šerpu s vodom: Evo zašto i mi to trebamo uraditi

U vrijeme kada centralizirano vodosnabdijevanje nije bilo svuda dostupno, a kućni filteri postojali su samo na stranicama časopisa, kvalitet vode zavisio je isključivo od prirode.

Voda iz bunara nakon poplava često je imala miris mulja, riječna voda bila je mutna, a u starim bunarima pojavljivao se neugodan zadah. Prokuhavanje vode rješavalo je samo dio problema – uništavalo je mikroorganizme, ali nije uklanjalo mirise. Zbog toga su ljudi tražili dostupna rješenja i pronašli ih u kutiji šibica.

Glavnu ulogu u ovom triku imao je sumpor koji se nalazi u glavi šibice. U dodiru s vodom oslobađale su se mikročestice sumpornih jedinjenja koja imaju blaga dezinfekcijska i oksidacijska svojstva. Ta jedinjenja mogla su reagirati s određenim organskim supstancama koje izazivaju neugodan miris i na taj način ih neutralizirati. Jednostavno rečeno, sumpor je „prigušivao“ močvarni zadah i činio vodu prihvatljivijom za kuhanje.

Važno je naglasiti da ovaj metod nije predstavljao potpunu filtraciju. Nije uklanjao teške metale ni mehaničke nečistoće, niti se mogao izboriti s ozbiljnim bakterijskim zagađenjem. Bio je to svojevrstan „prvi odgovor“ u uslovima kada drugih opcija nije bilo. Iskustvom su bake utvrdile i relativno sigurnu količinu – dvije do tri šibice na veliki lonac vode. Nakon toga voda se obavezno kuhala, čime se završavao proces dezinfekcije.

Sa stanovišta savremene hemije i sanitarnih standarda, ovaj način danas izaziva opravdane sumnje. Osim sumpora, glava šibice sadrži i oksidanse (poput bertolijeve soli), punila i ljepilo, a njihovo ponašanje u vodi pri zagrijavanju nije namijenjeno kućnoj upotrebi. Stručnjaci se slažu da se ovaj metod može posmatrati isključivo kao historijska zanimljivost ili kao krajnja mjera u vanrednim situacijama – na primjer u prirodi ili kada ne postoje drugi načini prečišćavanja vode.

Šta učiniti danas ako sumnjate u kvalitet vode?
Taloženje – najjednostavniji način; za nekoliko sati teže čestice će pasti na dno.

Prokuhavanje u trajanju od 5 do 10 minuta uništava većinu opasnih mikroorganizama.

Savremeni filteri s aktivnim ugljem efikasno uklanjaju mirise i nečistoće.

Laboratorijska analiza vode jedini je pouzdan način da saznate njen stvarni sastav.

Šibice u loncu danas su tek zanimljiv detalj iz historije domaćinstva, ali u 21. stoljeću, kada je zdravlje u pitanju, ipak je najbolje igrati na sigurno. Čista voda je temelj zdravlja i tu nema mjesta riziku.

Novo