Začini za bolje pamćenje
Mnoge stvari nepovoljno utječu na naše pamćenje, kao što su užurbani način života, stres, godine... Međutim, većim unosom začina možete im doskočiti. Oni su bogati antioksidansima koji poboljšavaju rad moždanih vijuga, a prednost im je što su jeftini i možete ih dodati u svako jelo.
Kurkuma
Ovaj začin je ključan saveznik zdravih moždanih ćelija koji pomaže u njihovoj obnovi. Antioksidansi u kurkumi stimulišu matične ćelije mozga nazvane NSCs koje se kasnije pretvaraju u neurone, te imaju važnu ulogu u oporavku mozga nakon bolesti ili moždanog udara.
Cimet
Osim što povećava dotok kiseonika u mozak, cimet smanjuje nivo šećera u krvi. Ovaj začin je bogat vitaminom B koji poboljšava rad moždanih ćelija. Studije su pokazale da su ljudi koji su mirisali cimet pokazali bolje rezultate na testovima koncentracije, pamćenja i brzine mentalnih reakcija.
Bosiljak
On otklanja mentalni umor, poboljšava koncentraciju i pamćenje, briše negativne posljedice stresa. Time se smanjuje rizik od slabljenja imuniteta, a samim tim i od kognitivnih problema.
Žalfija
Ovaj začin slično kao i cimet poboljšava pamćenje i koncentraciju, posebno kod starijih ljudi. Žalfija sprečava nestajanje acetilkolina, supstance koja se vezuje uz pamćenje i pažnju.
Đumbir
On drastično smanjuje upalne procese u organizmu koji mogu smanjiti sposobnost mozga da obradi informacije. Ovaj začin poboljšava moždane funkcije i usporava staranje. Tajlandska studija na ženama u dobi od 50 do 60 godina koje su redovno uzimale đumbir tokom šest mjeseci potvrdila je da su se njihove kognitivne funkcije i pamćenje izrazito poboljšale.
(24sata.hr)