Brokula će biti ukusna i neće biti “gorka” ako dodate ova 3 sastojka - a nije bijeli luk
Brokula često ima lošu reputaciju zbog gorkog ili dosadnog okusa, ali to se događa samo ako se kuha na pogrešan način. Izbjegavanjem kuhanja u vodi i dodavanjem tri jednostavna sastojka, možete izvući njenu slatkoću i dati joj ukusan orašasti i sirasti okus. Ovaj recept pretvara ovo svakodnevno povrće u prilog za kojim će svi tražiti još.
Kuharski stručnjak sa Serious Eats, dijeleći svoj recept, rekao je: "Brzo kuhanje brokule smanjuje razvoj neželjenih okusa, dok visoka temperatura stvara slatkoću kroz karamelizaciju. Ova jednostavna metoda kuhanja također daje složene teksture koje su dobrodošle u povrću koje se često zanemaruje."
"Trag sirove hrskavosti ostaje u središtu, dok cvjetići razvijaju hrskave dijelove, a rubovi stabljike postaju mekani." Ovaj recept, u suradnji sa Serious Eats, namijenjen je za četiri osobe.
Ispod možete otkriti kako napraviti karameliziranu brokulu s manchegom, lješnjacima i medom.
Sastojci:
Jedna glavica (450 g) brokule
Tri kašike ekstra djevičanskog maslinovog ulja
Košer sol po ukusu
Svježe mljeveni crni biber po ukusu
1/2 limuna
Tri kašike meda
1/3 šolje nasjeckanih tostiranih lješnjaka
115 g sira Manchego
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na visoku temperaturu i postavite rešetku otprilike šest inča ispod. Stavite lim za pečenje s rubom unutra da se ugrije.
2. Prepolovite glavicu brokule po dužini, a zatim svaku polovicu narežite na cvjetiće s dugim stabljikama. U velikoj zdjeli, pomiješajte brokulu s maslinovim uljem i solju, trljajući rukama kako biste osigurali ravnomjerno premazivanje.
3. Rasporedite brokulu po vrućem limu i pecite dok se ne pojave karamelizirane mrlje, oko pet minuta, pazeći jer se lako može spaliti.
4. Premjestite brokulu na servirni tanjir i začinite crnim biberom. Pokapajte limunovim sokom i medom, pospite nasjeckanim lješnjacima i završite obilnim ribanjem sira Manchego. Poslužite odmah, dok je topla i hrskava.