Uvijek kada pržite kobasicu u tiganj stavite 1 sastojak, onda bude mnogo ukusnija i ne puca
Uvijek kada pržite kobasice na tavi, dodajte jedan sastojak – pačju ili guščju mast. Ona će kobasicama dati bogatiji ukus i spriječiti da pucaju tokom prženja.
Kuhar iz restorana s Mišelinovom zvjezdicom, Džef Bejker, koji je imao čast kuhati za britansku kraljicu, otkriva kako da pripremite savršene kobasice u pet jednostavnih koraka:
- Izvadite kobasice iz frižidera 20 minuta prije prženja. Tako će se ravnomjerno ispržiti i spriječiti pucanje omota.
- Koristite tešku tavu s neljepljivim dnom, zagrijanu na laganoj ili srednjoj vatri.
- Dodajte kašičicu pačje ili guščje masti i premažite cijelo dno tave.
- Uklonite višak masnoće.
- Poredajte kobasice tako da se ne dodiruju i pržite ih uz povremeno okretanje 10–12 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju.
- Ostavite kobasice da odstoje nekoliko minuta nakon prženja, kako bi se meso opustilo i ostalo sočno.
Najčešće greške:
- Ne bockajte kobasice. Tako iscuri sok, pa postanu suhe i bezukusne.
- Ne pržite ih u dubokom ulju ili fritezi. To ih isušuje.
- Pečenje u rerni jeste zdravije, ali kobasice tada ne dobiju hrskavu koricu.
Savjet: pačja ili guščja mast daje najbolju aromu, ali može se koristiti i mala količina maslaca ako nemate ove masti.