Pesticidi u mandarinama: Analiza otkrila šta zapravo jedemo

Vijesti
Pesticidi u mandarinama: Analiza otkrila šta zapravo jedemo

Prema rezultatima analize, u uzorku mandarina kupljenih u trgovini pronađeni su ostaci ortofenilfenola

Sezona mandarina u Hrvatskoj počinje početkom oktobra i traje do kraja decembra, a vrhunac berbe i prodaje je u oktobru i novembru. U njihovom uzgoju, kao i kod ostalog voća i povrća, koriste se pesticidi – hemijska sredstva koja štite biljke od bolesti, štetnika i propadanja.

Njihova upotreba strogo je propisana evropskim propisima, a količina ostataka na plodovima mora biti unutar granica koje propisuje Evropska komisija kako bi hrana bila sigurna za konzumaciju. Ipak, među potrošačima i dalje postoji sumnja prema voću tretiranom pesticidima, naročito kada je riječ o agrumima koji se često tretiraju i nakon berbe.

Testirane su tri nasumično odabrane mandarine – s tržnice, sa štanda uz cestu i iz trgovačkog lanca u Zagrebu. Analizu je izvršio Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”. Mandarine iz trgovine bile su deklarirane kao neretvanske, dok su na tržnici i štandu prodavane kao „domaće“.

Cilj testiranja bio je provjeriti poštuju li uzorci zakonske propise i sadrže li prekomjerne količine pesticida. Analiza je obuhvatila 550 aktivnih tvari, što predstavlja jedno od najsveobuhvatnijih ispitivanja te vrste.

Mandarine iz trgovine

Cijena za kg: 1,94 KM (akcijska cijena)
Zemlja porijekla: Hrvatska, Dolina Neretve
Rezultat analize: uzorak je u skladu s Uredbom, što znači da je ispravan za konzumaciju.

Prema rezultatima analize, u uzorku mandarina kupljenih u trgovini pronađeni su ostaci ortofenilfenola (fungicid koji se koristi za sprječavanje plijesni na kori agruma) i fludioksonila (fungicid širokog spektra koji štiti plodove od gljivičnih bolesti). Sve utvrđene vrijednosti bile su unutar zakonski dopuštenih granica.

Mandarine s tržnice

Cijena za kg: 2,93 KM
Zemlja porijekla: Hrvatska
Rezultat analize: uzorak je u skladu s Uredbom, što znači da je ispravan za konzumaciju.

Prema rezultatima analize, u uzorku mandarina kupljenih na tržnici pronađeni su ostaci ortofenilfenola. Utvrđene vrijednosti bile su unutar zakonski dopuštenih granica.

Mandarine sa štanda

Cijena za kg: 3,26 KM
Zemlja porijekla: Hrvatska
Rezultat analize: uzorak je u skladu s Uredbom, što znači da je ispravan za konzumaciju.

Prema rezultatima analize, u uzorku mandarina kupljenih na štandu uz cestu pronađeni su ostaci acetamiprida (insekticid koji se koristi za zaštitu biljaka od lisnih uši i drugih štetnika), u količini unutar zakonski dopuštene granice.

Zaključno je u svim analizama navedeno:

„Rezultati ispitanih pesticida sukladni su odredbama Uredbe 396/2005 o maksimalnim razinama ostataka pesticida u ili na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog porijekla i o izmjeni Direktive Vijeća 91/414/EEZ, sa svim izmjenama i dopunama.“

Nakon provedenih analiza, Zavodu su upućena pitanja vezana uz rezultate i praksu tretiranja mandarina pesticidima u Hrvatskoj. Odgovore je dala dr. sc. Gordana Jurak, dipl. ing., voditeljica Odjela za analitičke tehnike i kontrolu lijekova.

Jesu li ovakvi nalazi uobičajeni, što znače za potrošače i kako prati voće?

„Dobiveni rezultati ovih uzoraka ne mogu dati jasnu sliku o praksi tretiranja u RH zbog premalog broja dostavljenih uzoraka. Pronađeni ostaci pesticida u dostavljenim mandarinama su uobičajeni pesticidi koje nalazimo u ovakvim vrstama uzoraka.

Iz našeg iskustva događa se da uzorak voća i povrća sadrži ostatke iznad dopuštene granice – zbog toga se i provodi kontrola kako bi se spriječilo da se takvi proizvodi nađu na tržištu“, objasnila je dr. Jurak.

Na pitanje o riziku za zdravlje potrošača, dodala je:

„Rizik za zdravlje potrošača, ukoliko jednokratno unesu ostatke pesticida, je minimalan. Međutim, zdravstveni problem predstavlja konstantan unos koji može dovesti do hroničnog učinka.“

Na kraju, dala je i praktičan savjet:

„Preporuka za sve potrošače je dobro oprati voće ili povrće pod mlazom vode, a namirnice koje imaju koru potrebno je oguliti kako bi se smanjio eventualni unos ostataka pesticida.“

Novo