Skromni engleski seljak živio je 100 godina zahvaljući tečnosti koju obično prosipamo!
Priče o ljudima koji su doživjeli stotu godinu uvijek privlače pažnju, a često otkrivaju jednostavne navike koje su doprinijele njihovom zdravlju i vitalnosti.
Jedan od takvih primjera je čovjek koji je svakog dana pio surutku – tečnost koja nastaje prilikom pravljenja sira, a koju mnogi i dalje smatraju nusproizvodom i obično prospu. Međutim, upravo u toj skromnoj tečnosti krije se pravo bogatstvo hranljivih materija.
Tomas Par, skromni engleski seljak, doživio je 100 godina i to zato što je, barem kako je tvrdio za života, pio surutku svaki dan.
Surutka je u izvornom obliku tečnost koja sadrži manje od 1% bjelančevina i preko 93% vode.
Glavni su joj sastojci kalij, natrij, magnezij, fosfor, željezo, cink, bakar, kobalt, mangan, molibden, vitamini, vrijedni enzimi i aminokiseline. Sto grama tečnosti surutke sadrži samo 26 kalorija, zbog čega je posebno pogodna za mršavljenje. Surutka je moćan čistač jetre, a čista jetra ključ je dobrog zdravlja. Ako bolujete od bilo kakve bolesti jetre, redovito pijte surutku.
Ovaj stari narodni lijek može značajno pomoći kod:
– hroničnog umora i stresa
– debljine i prejedanja
– visokog pritiska
– pada imuniteta
– želučanih tegoba
– bolesti jetre
– kandide
– čišćenja organizma od toksina
Kako se pije surutka?
Tečnost se najčešće konzumira svježa i rashlađena, ujutro na prazan stomak ili između obroka. Može se piti samostalno, ali i koristiti kao osnova za smutije, supe ili peciva. U ruralnim krajevima Bosne i Hercegovine i dalje je običaj da se surutka služi uz domaći hljeb i sir, što pokazuje koliko je duboko ukorijenjena u našoj tradiciji.
Tajna dugovječnosti u jednostavnosti
Primjer stogodišnjaka koji je svakodnevno pio surutku podsjeća da zdravlje često leži u jednostavnim i prirodnim navikama. Umjesto da posežemo za skupim suplementima, možda je dovoljno da se vratimo namirnicama koje su koristili naši preci.
Surutka je mnogo više od nusproizvoda – to je funkcionalni napitak koji može doprinijeti vitalnosti i dugovječnosti. Ako želite da ojačate organizam i unesete prirodne hranljive materije, nemojte je prosipati – uvrstite je u svoju svakodnevnu ishranu.