5 namirnica koje ljekari za rak debelog crijeva izbjegavaju

Porodica i zdravlje
5 namirnica koje ljekari za rak debelog crijeva izbjegavaju

Hrana koju birate ne utječe samo na vašu energiju i težinu, već može i povećati ili smanjiti rizik od raka debelog crijeva.

Iako još nema dokaza da određena hrana izravno uzrokuje ili sprječava rak, brojna istraživanja pokazala su povezanost između prehrane i učestalosti ovog oblika raka.

Stručnjaci ističu da namirnice koje izazivaju upalu mogu potaknuti proces koji dovodi do rasta tumora, dok prehrana koja podržava zdravlje crijeva može imati zaštitni učinak, piše Kreni zdravo.


Pet namirnica koje povećavaju rizik od raka debelog crijeva

Evo pet namirnica koje stručnjaci smatraju najštetnijima za zdravlje crijeva i savjete što jesti umjesto njih.

1. Crveno meso
Govedina, janjetina, svinjetina i teletina spadaju među namirnice s najvećim rizikom za razvoj raka debelog crijeva. Svakih dodatnih 100 g crvenog mesa dnevno povećava rizik za čak 16 %.

Crveno meso sadrži hem željezo, koje može potaknuti stvaranje spojeva povezanih s rakom.

Dugotrajna konzumacija crvenog mesa povezana je i s nezdravom crijevnom mikroflorom, što dodatno povećava rizik.


2. Prerađeno meso
Kobasice, hrenovke, suhomesnati proizvodi i dimljeno meso klasificirani su kao kancerogeni za ljude. Sadrže nitrate i nitrite koji mogu povećati izloženost spojevima povezanim s rakom.

Svakih 50 g prerađenog mesa dnevno povećava rizik od raka debelog crijeva do 22 %.
 
3. Prepečeno meso i roštilj
Priprema mesa na vrlo visokim temperaturama (poput roštilja) stvara kemikalije koje mogu oštetiti DNK i potaknuti razvoj tumora. Iako način pripreme utječe, problem i dalje predstavljaju samo crveno i prerađeno meso.

4. Slatkiši i šećerni napitci
Visok unos šećera može potaknuti rast stanica raka. Slatkiši i gazirani sokovi povećavaju kalorijski unos, što doprinosi pretilosti – faktoru rizika za razvoj raka.

Pretilost može uzrokovati inzulinsku rezistenciju i višak hormona rasta koji potiču ubrzanu diobu stanica.

5. Alkohol
Iako alkohol nije hrana, vrijedi ga spomenuti jer povećava rizik od raka debelog crijeva. Svako alkoholno piće dnevno povećava rizik za 6 %, a četiri pića dnevno čak do 52 %. Alkohol mijenja crijevnu mikrofloru, smanjuje zaštitne enzime i stvara acetaldehid, kancerogen koji oštećuje DNK.

Što jesti umjesto toga?
Za smanjenje rizika od raka debelog crijeva stručnjaci preporučuju mediteransku prehranu bogatu povrćem, cjelovitim žitaricama i zdravim proteinima:

-riba, perad, grah i mahunarke umjesto crvenog i -prerađenog mesa
-lisnato zeleno povrće poput brokule, kelja, kupusa i cvjetače
-vlakna iz cjelovitih žitarica, voća i povrća
-mliječni proizvodi poput mlijeka, sira i jogurta
-maslinovo ulje umjesto životinjskih masti.

Ako niste sigurni koja je prehrana najbolja za vas, nutricionist može sastaviti plan koji smanjuje rizik od raka debelog crijeva, a istovremeno zadovoljava vaše prehrambene potrebe.

Povezano

Novo