Domaće ferero kuglice: Bolje od originala, a prave se za tren oka

Praktična žena
Domaće ferero kuglice: Bolje od originala, a prave se za tren oka

Ako volite spoj hrskavih napolitanki, aromatičnog lješnjaka i bogatog čokoladnog ukusa, ove domaće ferero kuglice biće vaše novo omiljeno slatko zadovoljstvo.

Ako volite spoj hrskavih napolitanki, aromatičnog lješnjaka i bogatog čokoladnog ukusa, ove domaće ferero kuglice biće vaše novo omiljeno slatko zadovoljstvo.

Priprema je jednostavna, ne zahtijeva pečenje, a rezultat su raskošne kuglice koje okusom i izgledom nimalo ne zaostaju za poznatim originalom – mnogi čak tvrde da su i bolje!

Potrebni sastojci:
250 g nugat krema

250 g napolitanki s ukusom lješnjaka

200 g čokolade

Za preliv:

200 g čokolade

3 kašike ulja

80 g lješnjaka

Priprema:
Na suhoj tavi, na tihoj vatri, propržite lješnjak uz stalno miješanje. Od ukupne količine odvojite 200 g i sameljite ih, a ostatak ostavite za glazuru. Napolitanke krupno narendajte.

U posebnoj posudi otopite čokoladu, dodajte nugat krem i dobro izmiješajte dok ne dobijete glatku masu. Potom dodajte narendane napolitanke i samljeveni lješnjak pa sve sjedinite. Smesu ostavite u frižideru oko pola sata da se stegne.

Kada masa postane čvrsta, rukama oblikujte kuglice i ređajte ih na poslužavnik obložen pek papirom. Ostavite ih ponovo u frižideru da očvrsnu.

Za preliv otopite čokoladu s uljem i dodajte sitno sjeckani lješnjak. Kuglice umačite u glazuru, vraćajte ih na pek papir i ostavite u frižideru da se dobro stegnu.

Hrskave spolja, kremaste iznutra – ove domaće ferero kuglice su savršeni zalogaj za svaku priliku. Savjet više: čuvajte ih u frižideru u zatvorenoj kutiji i uživajte u njihovom ukusu danima!

Novo