Recept za prave domaće knedle za supu: Uz 1 trik ispašće savršeno, ni previše tvrde, a ni gnjecavo

Praktična žena
Recept za prave domaće knedle za supu: Uz 1 trik ispašće savršeno, ni previše tvrde, a ni gnjecavo

Domaće knedle za supu – lagane, mekane i prozračne

Ove domaće knedle savršeno upotpunjuju svaku juhu – lagane su, mekane i prozračne. Priprema je jednostavna, ali zahtijeva pažnju u omjeru između griza i tekućine kako bi knedle imale idealnu teksturu: ni pretvrde, ni gnjecave. Uz nekoliko malih trikova, svaka će ispasti savršeno!


Osnovne informacije
Težina: lako
Vrijeme pripreme: 20 minuta (uključujući odmaranje smjese)
Vrijeme kuhanja: 5–10 minuta
Porcije: za 4 osobe


Sastojci

Za knedle:

-1 jaje
-8 žlica griza
-4 žlice ulja (ili 2 žlice masti)
-prstohvat soli

Po želji za posluživanje:

-sjeckani peršin
-malo mljevenog papra

Priprema
1. Priprema smjese
U manjoj posudi umutite jaje s prstohvatom soli dok ne postane pjenasto.
Dodajte ulje (ili mast) i polako umiješajte griz.
Miješajte dok ne dobijete glatku, gustu, ali ne pretvrdu smjesu.

2. Odmaranje smjese
Ostavite pripremljenu smjesu da odstoji 5–15 minuta, kako bi griz upio tekućinu i nabubrio.
Smjesa treba biti gušća, ali i dalje meka.
Ako je prerijetka – dodajte još malo griza; ako se kasnije knedle raspadaju, također dodajte još griza.

3. Kuhanje knedli
U dubljem loncu zagrijte juhu do laganog vrenja – ne smije kipjeti previše jako.
Žličicu umočite u juhu da se smjesa ne lijepi, zatim njome vadite male porcije smjese i pažljivo ih spuštajte u lagano kipuću juhu.

Kuhajte 5–10 minuta, dok knedle ne isplivaju na površinu i ne omekšaju.
Nakon toga ugasite štednjak, poklopite lonac i ostavite knedle da odstoje još nekoliko minuta – tako će postati još mekše i prozračnije.

4. Posluživanje
Knedle poslužite uz vruću juhu.
Po želji pospite sjeckanim peršinom i malo papra za dodatnu aromu.


Savjeti
Juha u kojoj kuhate knedle treba samo lagano ključati – prejako vrenje može ih raspasti.
Ako želite posebno nježne knedle, koristite mast umjesto ulja.
Knedle su najbolje odmah nakon kuhanja, ali mogu kratko stajati u juhi bez gubitka teksture.

Novo