"Kad sam vidio kako izgledaju arterije ljudi koji jedu meso, odmah sam prestao da ga jedem..."
Elsvort Verham, poznati kardiohirurg, bio je u ranim pedesetim godinama kada je odlučio izbaciti meso iz ishrane i zamijeniti ga pasuljem i orašastim plodovima.
Ta odluka postala je prekretnica u njegovom životu i temelj njegovog izuzetnog zdravlja i dugovječnosti.
Jeo je samo dva puta dnevno. Prvi obrok uzimao je u deset sati ujutro, nakon što bi popio najmanje tri čaše vode. Za doručak je birao ovsene pahuljice od cjelovitog zrna kuvane na biljnom mlijeku, uz čašu soka od narandže, porciju voća i šaku orašastih plodova.
Ovsene pahuljice nazivao je „minijaturnim usisivačem za ljudske arterije“.
Drugi, ujedno i posljednji obrok u danu, bio je oko četiri sata poslijepodne. Zvao ga je ranom večerom, a sastojao se od povrća, pasulja i orašastih plodova, najčešće pečenog kikirikija s malo soli. So nije izbjegavao, ali je šećer u potpunosti zamijenio suhim voćem.
Povremeno je pravio izuzetke i konzumirao jaja ili mliječne proizvode.
„Kada sam promijenio ishranu, objašnjavao sam pacijentima da im hrana životinjskog porijekla neće donijeti ništa dobro. Oni koji su bili spremni slušati, shvatili su da biljna ishrana može produžiti život i do deset godina i spriječiti brojne bolesti“, govorio je Verham.
Tokom svoje karijere primijetio je da su arterije mesojeda krte i pune holesterola, dok su kod ljudi koji se hrane biljkama bile elastične i čiste. Posebno je to uočio tokom rada u Aziji, gdje su ljudi, zahvaljujući biljnoj ishrani, gotovo bili pošteđeni srčanih oboljenja.
Verham je smatrao da dug i zdrav život zavisi od tri stvari – pravilne ishrane, fizičke aktivnosti i pozitivnog stava.
Kolege su ga opisivale kao mirnog i staloženog, čak i u najnapetijim situacijama. Njegova skromnost, blagost i vedrina pratili su ga kroz cijeli život.
Primjer Elsvorta Verhama pokazuje da duhovni mir, zdrava ishrana i briga o tijelu predstavljaju osnovu dugovječnosti – i da jednostavan način života često donosi najveće rezultate.