Kako da kora za pitu bude savršeno tanka i elastična? Tajna nije u brašnu, već u ovome

Praktična žena
Kako da kora za pitu bude savršeno tanka i elastična? Tajna nije u brašnu, već u ovome

Znaš li zašto ti kora za pitu nikad ne ispadne kao kod bake? Odgovor nije u brašnu, već u vodi – tačnije u njenoj temperaturi.

Kada koristiš ledeno hladnu vodu, gluten u tijestu se sporije razvija, pa je tijesto mekše, elastičnije i lakše za razvlačenje. Ako dodaš toplu ili mlaku vodu, tijesto će se brzo zategnuti, postati žilavo i lako pucati.

Koja voda je najbolja?

Najbolje je koristiti vodu direktno iz frižidera ili sa par kockica leda. Takva voda usporava aktivaciju glutena i omogućava da tijesto ostane podatno.

Recept za savršenu koru:

  • 500 g mekog brašna
  • prstohvat soli
  • 250 ml ledene vode (po želji dodati kockice leda)
  • 2 kašike ulja

Zamijesi glatko tijesto i ostavi da odmori najmanje 30 minuta. Potom ga razvuci na pobrašnjenoj površini – biće elastično i savršeno za razvlačenje.

Zašto tijesto puca i kako to spriječiti?

Tijesto obično puca jer je previše tvrdo ili zbog previše razvijenog glutena. Da to izbjegneš:

  • koristi meko, a ne oštro brašno,
  • voda mora biti hladna,
  • tijesto mora da odmori barem 30 minuta,
  • ne pretjeruj s miješenjem – dovoljno je da se sastojci povežu.

Šta zapamtiti za sljedeći put?

  • Ledena voda je ključ.
  • Tijesto mora odmoriti.
  • Hladno ulje dodatno poboljšava elastičnost.
  • Brašno je važno, ali tehnika je presudna.

Novo