Punjene paprike po naboljem restoranskom receptu: 1 trik kuhara zbog kojeg su neodoljivo sočne
Sočne punjene paprike: Domaće jelo koje vraća uspomene
Punjene paprike su jedno od onih jela koje gotovo svako domaćinstvo pamti po mirisu i okusu djetinjstva. Sočne, mirisne i uvijek zasitne, ovo tradicionalno jelo zauzima posebno mjesto na trpezi – bilo da se radi o porodičnom ručku, svečanoj večeri ili toplom obroku koji nas vraća korijenima.
Iako postoji mnogo načina da se pripreme, kuhari u restoranima imaju svoj trik zbog kojeg su neodoljivo ukusne. Naime, paprike uvijek zatvaraju kolutovima paradajza, što čuva sočnost fila. Osim toga, u nadjev dodaju i malo sitno sjeckanog paradajza, koji daje poseban šmek. Upravo ti mali detalji čine razliku i pretvaraju ovo tradicionalno jelo u pravo malo kulinarsko remek-djelo.
Osnovne informacije:
Kuhinja: Domaća / Balkanska
Tip jela: Glavno jelo
Vrijeme kuhanja: oko 60 minuta
Ukupno vrijeme pripreme: 90 minuta
Kalorije po porciji: oko 370 kcal
Broj porcija: 4–6
Nivo težine pripreme: Srednje
Sastojci:
-10 manjih paprika
-350 g mljevene govedine
-100 g riže
-1 glavica crnog luka
-2 čehna bijelog luka
-2 veća paradajza (jedan za fil, drugi za poklopce)
-1 kašika paradajz pirea
-1 kašičica slatke mljevene paprike
-½ kašičice ljute paprike
-So i biber po ukusu
-2–3 kašike ulja
Priprema:
1. Priprema fila
Na umjerenoj vatri zagrijte ulje pa propržite sitno sjeckani crni i bijeli luk. Dodajte mljeveno meso i pržite dok ne porumeni. Umiješajte pirinač, sitno sjeckan paradajz, paradajz pire, slatku i ljutu papriku. Začinite solju i biberom. Kratko prodinstajte da se svi okusi sjedine.
2. Punjenje paprika
Paprike očistite od sjemenki i pažljivo ih napunite pripremljenim filom. Na vrh svake stavite kolut paradajza – ovo je trik iskusnih kuhara koji čuva vlagu i pojačava aromu tokom kuhanja.
3. Krčkanje na tihoj vatri
Složite punjene paprike uspravno u šerpu. Nalijte vodu toliko da ogreznu. Poklopite i kuhajte na laganoj vatri oko 60 minuta. Povremeno lagano protresite šerpu kako bi se spriječilo lijepljenje fila za dno.
4. Finalni dodatak
Pred sam kraj kuhanja, po želji dodajte još malo paradajz-sosa za puniji i bogatiji okus.
5. Posluživanje
Punjene paprike poslužite tople – uz pire krompir, domaći hljeb ili laganu sezonsku salatu.
Dobar tek!