Kad profesionalni kuhari prave punjene paprike uvijek dodaju 1 začin: Kažu da jelo bude ukusnije

Praktična žena
Kad profesionalni kuhari prave punjene paprike uvijek dodaju 1 začin: Kažu da jelo bude ukusnije

Kašičica cimeta u punjenim paprikama? Zvuči čudno, ali pravi čuda!

Dodavanje kašičice cimeta u punjene paprike možda zvuči neobično, ali mnogi iskusni kuhari tvrde da baš taj tajni sastojak može podići okus jela na sasvim novu razinu.

Cimet daje blagu toplinu i dubinu, a odlično se slaže s mljevenim mesom, rižom i umakom od rajčice. Posebno se preporučuje u receptima gdje već postoji blaga slatkoća – primjerice, od luka ili mrkve.


Kada i kako dodati cimet?
Cimet treba dodati tijekom dinstanja luka i mesa, prije nego što se paprike napune. Dovoljna je samo jedna ravna kašičica na količinu fila za 4 do 6 paprika.

🔸 Važna napomena: Nemojte pretjerati – cimet lako može preuzeti dominantnu notu. Cilj je da obogati okus, ne da ga preplavi.

Bonus savjet:
Ako volite bliskoistočne ili mediteranske okuse, uz cimet možete dodati i prstohvat mljevenog klinčića ili muškatnog oraščića – dobit ćete izvanredno aromatične punjene paprike.

Recept: Punjenje paprike s cimetom
Za 4–6 paprika (klasična verzija s mljevenim mesom i rižom)

Sastojci:
6 srednjih paprika (babura)
500 g mljevenog mesa
1 veća glavica crvenog luka
100 g riže
1 kašičica cimeta
1 češanj bijelog luka (sitno sjeckan)
1 srednja mrkva (naribana, opcionalno)
2 kašike koncentrata rajčice (paradajz pire)
400 ml soka od rajčice (ili pasiranog paradajza)
Sol, papar po ukusu
Suhi začin, peršin, lovorov list (po želji)
Malo ulja

Priprema:
1. Priprema paprika:
Operite paprike, pažljivo odrežite vrhove i očistite sjemenke. "Poklopce" možete sačuvati i vratiti ih prilikom pečenja.

2. Priprema fila:
Na malo ulja propirjajte sitno sjeckani crveni i bijeli luk dok ne omekšaju. Dodajte mljeveno meso i pržite dok ne promijeni boju. Umiješajte naribanu mrkvu (ako koristite) i opranu rižu.

Dodajte kašičicu cimeta, sol, papar i ostale začine po želji. Potom dodajte dvije kašike koncentrata rajčice, promiješajte i pirjajte još 5–10 minuta. Po potrebi dolijte malo vode. Skinite s vatre i ostavite da se fil malo ohladi.

3. Punjenje:
Napunite paprike pripremljenim filom (ne do vrha, jer će riža nabubriti). Vratite "poklopce" ako želite.

4. Kuhanje ili pečenje:
Složite paprike uspravno u lonac ili vatrostalnu posudu. Prelijte ih sokom od rajčice razblaženim s malo vode. Možete dodati i lovorov list za dodatnu aromu.

Kuhanje na štednjaku: Na laganoj vatri, 45–60 minuta.
Pečenje u pećnici: Na 180°C oko 60 minuta – poklopljeno, a pred kraj otklopite da se lijepo zapeku.

Uživajte u novoj dimenziji poznatog jela!

Novo