Recept za grčke punjene paprike: Za prste polizati

Praktična žena
Recept za grčke punjene paprike: Za prste polizati

​Sunce, more, masline i miris začina - to je ono što Grčku čini neodoljivom i kada niste na obali Egeja.

Njena kuhinja je jednostavna, a opet bogata ukusima koji osvajaju na prvi zalogaj. Jedno od jela koje savršeno oslikava taj duh su punjene paprike sa fetom - spoj svježine povrća i kremaste, slane punoće najpoznatijeg grčkog sira.

Paprike pečene u rerni postaju mekane i aromatične, dok se feta u njihovoj unutrašnjosti pretvara u savršeno kremastu smjesu, obogaćenu začinima i maslinovim uljem. Rezultat je jelo koje može biti predjelo, lagani glavni obrok ili prilog, a na stolu izgleda jednako atraktivno koliko i na grčkim tavernama uz obalu mora.

Ako želite da na svoj sto donesete malo mediteranskog šarma i jednostavnu eleganciju grčke kuhinje, ovaj recept će vam to omogućiti u samo nekoliko koraka.

Vrijeme pripreme:

oko 50 minuta

Sastojci:
4 crvene paprike

150 g grčke fete

50 g tvrdog sira (kačkavalj, čedar, koziji sir - Grci koriste kefalograviera sir)

1 paradajz

pola glavice malog crvenog luka

8 listova svježe nane

pola kašičice sušenog origana

4 kašike ekstra djevičanskog maslinovog ulja

Svježe mljeven biber po ukusu

Priprema:

Ugrijte rernu na 180 stepeni.

Paprike operite, PA zasjecite rez u obliku slova T sa jedne strane da se paprika otvori, očistite sjeme i unutrašnje bijele žile.

U činiji sjedinite fetu, rendani tvrdi sir, isjeckan paradajz, crveni luk, isjeckanu nanu, origano, dvije kašike maslinovog ulja i biber. Dobro izmješajte.

Ravnomjerno napunite paprike ovom smjesom. Ako želite, možete ih djelimično zatvoriti čačkalicama.

Poređajte punjene paprike u pleh, premažite sa preostale dvije kašike ulja.

Pecite oko 20-25 minuta, dok paprike ne omekšaju i blago se zapeku/porumene.

Novo