Opasna pogreška kod odmrzavanja mesa koju mnogi ponavljaju
Kako pravilno odmrzavati hranu: izbjegnite zdravstvene rizike
Iako se odmrzavanje hrane čini kao jednostavan zadatak, pogrešan pristup može dovesti do zdravstvenih rizika i nejestivih obroka. Mnogi pretpostavljaju da je proces lak, no ako se ne radi ispravno, hrana može postati nesigurna za konzumaciju.
Kada se hrana zamrzne, voda u njoj pretvara se u kristale leda. Odmrzavanjem se ti kristali tope, a namirnice se vraćaju na temperaturu sigurnu za kuhanje. Međutim, ako hrana predugo stoji u takozvanoj "opasnoj zoni" između 5 °C i 60 °C, bakterije poput salmonele ili listerije mogu se brzo razmnožiti, što svakako želite izbjeći.
Najbolji načini odmrzavanja hrane
1. Odmrzavanje u hladnjaku (najsigurnija metoda)
Ovo je sporija, ali najpouzdanija opcija. Jednostavno premjestite hranu iz zamrzivača u hladnjak i pustite da se postupno odmrzava na sigurnoj, niskoj temperaturi. Okvirno vrijeme potrebno za odmrzavanje je:
- Pileća prsa (500 g): 12 do 24 sata
- Mljeveno meso (500 g): 12 do 16 sati
- Riblji fileti (200 g): 6 do 8 sati
- Kuhani ostaci: 6 do 12 sati
Hranu uvijek stavite na tanjir ili u posudu kako biste spriječili kapanje sokova po drugim namirnicama.
2. Odmrzavanje u mikrovalnoj pećnici
Kada ste u žurbi, mikrovalna pećnica je odlično rješenje. Mnogi moderni uređaji imaju posebnu postavku za odmrzavanje koja posao obavi za nekoliko minuta. Važno je pratiti proces, okretati hranu i razdvajati komade na pola vremena. Nakon odmrzavanja, hranu odmah skuhajte jer su se neki dijelovi možda već počeli kuhati.
3. Metoda s hladnom vodom
Ako nemate puno vremena, hranu stavite u nepropusnu vrećicu i uronite je u posudu s hladnom vodom. Vodu mijenjajte svakih 30 minuta.
Manji komadi mesa odmrznut će se za otprilike sat vremena,
Za cijelo pile može trebati i do četiri sata.
Nikada nemojte koristiti toplu ili vruću vodu jer time hranu izlažete "opasnoj zoni" u kojoj se bakterije razmnožavaju.
Što nikako ne smijete raditi?
Postoji nekoliko uobičajenih pogrešaka koje mogu ugroziti vaše zdravlje:
- Hranu nikada ne ostavljajte da se odmrzava na kuhinjskom pultu jer je sobna temperatura idealna za razvoj bakterija.
- Jednom odmrznutu sirovu hranu nemojte ponovno zamrzavati prije nego što je skuhate.
- Izbjegavajte ostavljati hranu nepokrivenu u hladnjaku jer se može isušiti i kontaminirati druge namirnice.
- Pazite na kapanje sirovih sokova s mesa koje se odmrzava. Sirove namirnice uvijek držite na donjoj polici hladnjaka, u posudama ili na pladnjevima.
- Nakon rukovanja sirovim mesom, temeljito operite ruke i sve površine.
Pravilno odmrzavanje hrane ne samo da sprječava zdravstvene rizike, već i osigurava da vaši obroci budu ukusni i sigurni za konzumaciju.