Recept za najbolje knedle sa šljivama: Toliko je jednostavan da će vas oduševiti
Recept za najbolje knedle sa šljivama – toliko je jednostavan da će vas oduševiti!
Knedle sa šljivama pravi su klasik koji budi sjećanja na djetinjstvo i kuhinju naših baka. Iskoristite sezonu šljiva i pripremite ovaj sočan i mirisan desert koji nikad ne izlazi iz mode. Danas postoje i moderne varijante – punjene čokoladom ili kremom – ali ovdje vam donosimo tradicionalni recept, baš onakav kakav su pripremale naše bake.
Sastojci za tijesto:
300 g brašna
1 kg krumpira
100 g maslaca
1 jaje
1 žličica soli
Sastojci za punjenje:
20 šljiva
6 žlica šećera (može i smeđi šećer)
1 žlica cimeta u prahu
Sastojci za posipanje:
50 ml ulja
Nekoliko žlica prezli
1 paketić vanilin šećera
Priprema:
Krumpir operite, posolite žličicom soli i stavite kuhati. Kad omekša, ocijedite ga, ogulite i zgnječite. Dodajte maslac i napravite pire. Ostavite da se potpuno ohladi.
U ohlađeni pire dodajte jaje i brašno, pa umijesite glatko tijesto. Ako je tijesto ljepljivo, postepeno dodajte još brašna dok ne postane pogodno za oblikovanje. Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi i izrežite na 20 jednakih kvadrata.
U posebnoj posudi pomiješajte šećer i cimet. Operite šljive i izvadite im koštice. U svaku šljivu stavite pola žličice mješavine šećera i cimeta. Na svaki kvadrat tijesta stavite po jednu šljivu i oblikujte knedlu.
Zakuhajte veću količinu vode, dodajte prstohvat soli i žlicu ulja, pa ubacite knedle. Kad isplivaju na površinu, kuhajte ih još oko 5 minuta. Vadite ih šupljikavom žlicom kako bi se dobro ocijedile. Po želji, knedle možete odmah stavljati u tavu s prezlama.
U tavi zagrijte ulje, dodajte prezlu i pržite dok ne postane zlatnosmeđa. Na kraju dodajte vanilin šećer i uvaljajte skuhane knedle. Najbolje su dok su još tople.
Dobar tek – i javite nam kako vam je ispao recept!
Podijelite u komentarima vaše trikove i male tajne za savršene knedle!