ORGINALNI RECEPT za italijanski kolač za kojim ludi cijeli svijet: PRSTE ĆETE POLIZATI
Tiramisu, što u prijevodu s talijanskog znači "podigni me" ili "oraspoloži me", jedan je od najpoznatijih i najvoljenijih deserata na svijetu.
Spoj bogatog ukusa kafe, svilenkaste kreme i nježnih piškota u slojevima stvara jedinstveni užitak kojem je teško odoljeti. Ovaj klasik talijanske kuhinje ne traži pećnicu ni komplicirane tehnike – samo malo strpljenja, pažnje i kvalitetne sastojke.
Zanimljivo, porijeklo tiramisua dugo je bilo predmet rasprave između talijanskih regija Veneto i Friuli-Venezia Giulia, no bez obzira odakle dolazi, jedno je sigurno: tiramisu je savršeni desert za sve prigode – od obiteljskih ručkova do romantičnih večera.
U nastavku vam donosimo recept za domaći tiramisu koji poštuje tradiciju, ali i osigurava laganu, prozračnu teksturu i izbalansiran okus.
🧁 Sastojci:
3 dcl kafe (zaslađene po ukusu)
4 svježa jaja (odvojeni bjelanjci i žumanjci)
100 g šećera
500 g mascarpone sira
par kapi ekstrakta vanilije
300 g piškota
kakao u prahu (za posipanje)
👩🍳 Priprema
1. Pripremite kafu
Za početak skuhajte oko 3 dcl turske kafe. Zasladite ju po vlastitom ukusu i ostavite sa strane da se potpuno ohladi. Dok se kafa hladi, pripremit ćemo kremu.
2. Odvojite jaja
Pažljivo odvojite bjelanjke od žumanjaka. Koristite isključivo svježa jaja jer u ovom receptu neće biti termičke obrade.
3. Snijeg od bjelanjaka
U prvoj posudi miksajte bjelanjke dok ne dobijete čvrsti snijeg. Ovo je ključno za laganu teksturu kreme.
4. Krema od žumanjaka i mascarponea
U drugoj posudi miksajte žumanjke sa šećerom dok ne postanu svijetli i pjenasti. Zatim dodajte mascarpone sir i nekoliko kapi vanilije. Miksajte dok se sve lijepo ne sjedini u glatku kremu.
5. Spoj kreme
Nježno, špatulom, umiješajte kremu od žumanjaka u snijeg od bjelanjaka. Miješajte polako i kružno kako bi smjesa ostala prozračna i lagana.
6. Priprema slojeva
Na dno staklene ili keramičke posude namažite tanak sloj kreme – tek toliko da se piškote zalijepe za dno i ne miču.
7. Sloj piškota
Umočite piškote do pola u ohlađenu kafu, oko 2 sekunde – samo kratko, kako se ne bi raspale. Složite ih jedan do drugoga dok ne prekrijete dno posude. Potom, gornju stranu piškota lagano poškropite kafom – ovo će im omogućiti puniji okus, a da pritom zadrže strukturu.
8. Prvi sloj kreme
Preko piškota ravnomjerno rasporedite polovicu kreme, zagladite površinu špatulom.
9. Drugi sloj piškota i završna krema
Ponovite postupak s još jednim slojem piškota umočenih u kafu. Zatim dodajte i ostatak kreme te ponovno lijepo zagladite površinu.
10. Završni detalji
Pospite površinu tiramisua kakaom u prahu, po želji kroz sitno cjedilo za elegantan finiš. Pokrijte posudu folijom i stavite u hladnjak najmanje 6 sati, a idealno preko noći – kako bi se svi okusi povezali.
🍽️ Savjeti za savršen tiramisu
Koristite pravu tursku ili espresso kafu, nikako instant varijante.
Ako želite verziju s alkoholom, u kafu dodajte malo amaretta ili marsale.
Umjesto kakaa, gornji sloj možete dodatno ukrasiti naribanom tamnom čokoladom.
🤍 Poslužite i uživajte
Kada je tiramisu dobro ohlađen i stabilan, narežite ga na kocke i poslužite uz svježu kafu ili desertno vino. Jednostavan, a raskošan – tiramisu nikada ne razočara.