Ovako profesionalni kuhari dinstaju luk: Nema neprijatnih mirisa

Praktična žena
Ovako profesionalni kuhari dinstaju luk: Nema neprijatnih mirisa

Saznajte kako i vi možete pripremiti savršeni dinstani luk – brzo i bez neugodnih mirisa

Dinstanje luka često je nešto na što ne obraćamo previše pažnje. Nasjeckamo luk, zagrijemo ulje i stavimo ga da se dinsta, dok usput radimo nešto drugo.

Ipak, svjetski kuhari imaju svoje trikove. Tako, primjerice, Gordon Ramsay u luk za variva i umake dodaje sodu bikarbonu i šećer, kako bi se luk što prije izdinstao, a pritom ostao sočniji i ukusniji.

Osim toga, ovaj trik sprječava širenje neugodnog mirisa luka po cijeloj kući. Glavni krivac za taj miris je sumpor koji se oslobađa iz luka tijekom termičke obrade.

Uz to što neće širiti neugodan miris, luk će se zgusnuti i bit će lakši za probavu. Također, ako jelo koje pripremate s dinstanim lukom inače zahtijeva zapršku, slobodno je možete preskočiti – luk dinstan sa sodom dat će jelu potrebnu gustoću.

Ovaj trik redovito koriste kuhari u velikim restoranima i hotelima.

Novo