Znate li šta će se dogoditi s vašim zdravljem ako svakog dana jedete dinju?

Porodica i zdravlje
Znate li šta će se dogoditi s vašim zdravljem ako svakog dana jedete dinju?

Dinja – kraljica ljeta koja hladi, hrani i štiti organizam 🍈☀️

Dinja je jedno od omiljenih ljetnih voća – osvježava, hidrira i pomaže u snižavanju tjelesne temperature. Osim što je izuzetno ukusna, bogata je vitaminima C i A (koji su ključni za dobar vid i zdrav ten), a u manjim količinama sadrži i druge vitamine i minerale koji je čine izuzetno korisnom za očuvanje zdravlja srca, bubrega, probave i krvnog pritiska. Novija francuska istraživanja sugeriraju da dinja može povećati otpornost kože na štetno UV zračenje.

Možete je jesti u većim količinama bez straha – u 100 grama ima samo 34 kalorije, s malo šećera i čak 91 gram vode, što je čini idealnom i za osobe koje paze na tjelesnu težinu.


Vitamini koji čine razliku

Dinja je pravi izvor vitamina A i C – snažnih antioksidanata koji zajedno pomažu u zaštiti organizma od preranog starenja, srčanih bolesti i oštećenja ćelija. Posebno se izdvaja ananas dinja, koja ima nešto viši udio vitamina A.

Osim toga, sadrži i:

-Tiamin
-Niacin
-Vitamin B6
-Folate
-Pantotensku kiselinu

Od minerala tu su: željezo, magnezij, bakar, kalij, mangan i fosfor.


Zdravstvene dobrobiti dinje

Iako nije bilo dovoljno istraživanja koja bi pratila isključivo djelovanje dinje na zdravlje, poznato je da kombinacija vode, vitamina, minerala i antioksidanata koju sadrži – ima niz povoljnih utjecaja na tijelo.


Idealna za mršavljenje

Ako ste na dijeti, dinja je niskokalorična poslastica s oko 88% vode i samo 11% šećera, pa je savršeno ljetno rješenje za osvježenje. Biljna vlakna pomažu u detoksikaciji organizma, smanjuju nadutost i pružaju osjećaj sitosti.


Antioksidativna snaga

Antioksidanti su važni saveznici u borbi protiv slobodnih radikala, koji doprinose razvoju raznih bolesti, uključujući i rak. Dinja sadrži više vrsta antioksidanata:

-Selen
-Beta-karoten
-Vitamin C
-Lutein
-Zeaksantin
-Kolin

Dobrobiti za zdravlje srca

Prehrana bogata voćem i povrćem, uključujući dinju, može smanjiti rizik od srčanih bolesti i sniziti krvni pritisak, pišu stručnjaci s Harvardske škole javnog zdravstva.


Zdravlje očiju

Vitamin A, kojeg dinja sadrži u izobilju, važan je za očuvanje vida i može pomoći u prevenciji sive mrene i makularne degeneracije – najčešćih problema koji dolaze s godinama.


Bolja probava

Zahvaljujući vlaknima i visokom udjelu vode, dinja može pomoći u održavanju redovne probave i spriječiti zatvor. Mayo klinika ističe važnost unosa vlakana iz voća, povrća i cjelovitih žitarica.


Kako prepoznati dobru dinju?

Biranje zrele dinje može biti izazovno, ali postoji nekoliko trikova: ako dinja ima jak, ugodan miris i kora blago popušta pod pritiskom prsta, vjerovatno je spremna za jelo.

Ako nije potpuno zrela, ostavite je par dana na sobnoj temperaturi. Ne perite je dok ne sazri. Stajanjem će postati slađa, ali se udio šećera neće povećati.


Kako konzumirati dinju?

Dinja se može jesti svježa, sama ili kao dodatak voćnim salatama, sladoledima, pa čak i kao sastojak za kompote, sokove ili džemove. Međutim, ona je daleko više od deserta – zbog svojih hranjivih svojstava, trebalo bi je konzumirati nekoliko puta sedmično.


Zaključak:

Dinja nije samo osvježenje – to je voćka bogata korisnim nutrijentima koja čuva zdravlje, jača organizam i usput – savršeno prija u toplim ljetnim danima.

Novo