Kad kuhate grašak zamijenite samo 1 sastojak, dobiće pravi specijalitet potpuno drugačijeg ukusa

Praktična žena
Kad kuhate grašak zamijenite samo 1 sastojak, dobiće pravi specijalitet potpuno drugačijeg ukusa

Domaćice kažu da nema jednostavnijeg jela za kuhanje od graška. Otvorite kesicu zamrznutog povrća, uspite ga u ključalu vodu, ostavite da kuha nekoliko minuta, pa ocijedite i začinite?

Možda ste među onima koji ga pripremaju na starinski način. Najprije prodinstate malo crvenog i bijelog luka, zatim dodate mrkvu, pa tek onda grašak, i sve zajedno kuhate do zaprške. Na kraju jelo obilno zapržite i poslužite. No, nutricionisti danas imaju sasvim novi prijedlog.

U zagrijanoj tavi otopite malo maslaca, dodajte zamrznuti grašak, poklopite i ostavite da se lagano dinsta na tihoj vatri u vlastitoj tekućini.

Maslac je najvažniji sastojak u ovom receptu jer grašku daje poseban okus. Preporučuje se dodati i jednu žlicu šećera – tako ćete dobiti pravi specijalitet. Nakon desetak minuta, možete dodati začine po želji. Posebno se dobro slažu bijeli luk i mirođija. Ovakvom pripremom graška sačuvat ćete hranjive tvari koje biste inače izgubili brzinskim kuhanjem u kipućoj vodi.

Također, izbjeći ćete i loše posljedice prženog luka i zaprške na želudac i cijeli probavni sustav. Ovako pripremljen grašak možete poslužiti kao prilog uz meso ili kao glavno jelo, uz dodatak prženih jaja, krumpira i salate.
 
 

Novo