Čvrsta, glatka i ne lijepi se za nož: Poslastičar otkrio trik za GLAZURU koja uspijeva iz prve
Nikad lakše do savršene glazure
Poznatog holandskog poslastičara Rudolpha van Veena domaća publika upoznala je kroz autorske emisije na kanalu 24Kitchen – „Easy Meals“, koja se bavi jelima jednostavne i brze pripreme, i „Rudolph’s Bakery“ (Rudolfova pekara), u kojoj gledatelje upoznaje s najukusnijim receptima za slana i slatka peciva.
Ovaj 45-godišnji kuhar, prepoznatljive bijele kose i širokog osmijeha, koji je prije pet godina boravio u srpskoj prijestolnici, obožava tortu s šumskim voćem, a usavršio je recepte za brzu pripremu tijesta.
Za savršenu čokoladnu glazuru kaže da su ključni strpljenje i dobar recept, koji dijelimo s vama.
Rudolphova čokoladna glazura
Sastojci:
250 g omekšalog maslaca
300 g šećera u prahu
200 g tamne čokolade (otopljene)
1 kašika kakao praha
100 g crème fraîche (tečne slatke pavlake)
Priprema:
Umutite omekšali maslac sa šećerom u prahu mikserom (ne ručno) dok smjesa ne postane potpuno glatka i sjedinjena. Dodajte kakao prah i nastavite s mućenjem. Smanjite brzinu na najnižu pa postepeno dodajte otopljenu čokoladu, a zatim crème fraîche.
Miksajte dok ne dobijete glatku i pjenastu smjesu. Ako se pojave grudvice, stavite posudu nakratko u veću zdjelu s vrućom vodom, pa nastavite s mućenjem.
Glazuru nanesite dok je još uvijek pjenasta i glatka, savjetuje Ona.rs.