Kupus koji će svi obožavati: Recept s dva sastojka koja dosad niste koristili

Praktična žena
Kupus koji će svi obožavati: Recept s dva sastojka koja dosad niste koristili

Kupus je povrće koje ljudi ili vole ili ne podnose.

Međutim, uz pomoć kulinarskog stručnjaka, i ovo skromno povrće može se pretvoriti u jelo kojem je teško odoljeti.

Kupus često izaziva podijeljena mišljenja – poput Marmitea: ili ga obožavate, ili vam je odbojan. Takve reakcije obično dolaze zbog njegovog jakog mirisa, blagog okusa i kašaste teksture kad se prekuha.

Ipak, čak i najneomiljenije povrće može postati pravo kulinarsko iznenađenje ako se pripremi na pravi način. Postoje metode koje daleko nadilaze obično kuhanje, a koje mogu značajno poboljšati okus kupusa. Jedan recept koji bi vam mogao promijeniti mišljenje dolazi od kulinarskog stručnjaka s Downshiftologyja, koji je podijelio jednostavan trik – koristi se samo dva sastojka, a rezultat je mirisno, ukusno jelo gotovo za svega 20 minuta.

Sastojci:

  • Jedna velika glavica zelenog kupusa (teška u odnosu na veličinu, s čvrsto zbijenim listovima)
  • Jedan luk
  • Češnjevi bijelog luka (po želji)
  • Ghee - staro maslo (može i maslac ili ulje)

Govoreći o upotrebi gheeja, kulinarski stručnjak pojašnjava:

„Kuhanje s gheejem je moj prvi izbor. Za razliku od maslaca, koji lako može izgorjeti kad se predugo sotira, ili maslinovog ulja, koje nema onaj slatkasti, puni okus – ghee nudi najbolje od oba svijeta.

Neki vole miješati maslac i ulje kako bi podigli tačku dimljenja, ali iskreno, ghee i sam obavlja odličan posao – stabilan je pri visokim temperaturama i daje bogat, maslačasti okus.“

Novo