Ove kiflice ostaju mekane čak 5 dana: Evo šta treba da stavite u tijesto
Kao duša.
Da bi tijesto ostalo mekano i svježe nekoliko dana, pekari često dodaju kukuruzni škrob (gustin) i običnu krupicu (griz) u brašno. Ovi sastojci pomažu da tijesto bude lakše, prozračnije i mekše, sprečavajući da se brzo stvrdne nakon pečenja.
Na kilogram brašna dodaje se puna kašika kukuruznog škroba i ravna kašičica krupice. Kukuruzni škrob olakšava tijesto, dok griz upija višak vlage, čineći da tijesto ostane sočno duže – najmanje 5 dana.
Recept za kiflice punjene kremom:
Sastojci:
1 kg brašna
2 žumanca
250 ml mlijeka
250 ml vode
200 ml ulja
200 g krema po želji
1 kocka kvasca
3 kašike šećera
1 kašičica soli
1 prašak za pecivo
2–3 kapi limunovog soka
Šećer u prahu za posipanje
Za premaz:
1 žumance
1 kašika mlijeka
Priprema:
Ugrijte mlijeko i vodu, dodajte kvasac i tri kašike šećera. Ostavite 10 minuta da nadođe. Zatim dodajte ulje, žumanca, par kapi limunovog soka i so. Sve dobro izmiješajte, pa postepeno dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo. Mijesite dok ne dobijete glatko i kompaktno tijesto. Ostavite ga na toplome da naraste oko sat vremena.
Kada tijesto naraste, podijelite ga na 20 kuglica veličine mandarine. Svaku kuglicu razvucite valjkom u duguljasti oblik. Polovinu svakog komada tijesta uzdužno zarežite tri puta, s razmakom od oko 1 cm. Na drugi kraj stavite kašičicu krema i uvijte kiflicu. Ređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje.
Kada završite sve kiflice, prekrijte ih krpom i ostavite još pola sata da narastu. Umutite žumance s mlijekom i premažite kiflice. Pecite ih u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 15 minuta, dok lijepo ne porumene. Gotove pospite šećerom u prahu.