Evo kako da dinstate kupus, a da ne usmrdite cijelu kuću: U šerpu stavite 1 kašiku ove namirnice
Na ove načine ćete se osloboditi specifičnog mirisa kupusa u prostoru
Kupus je vrlo svestran i pristupačan povrće koje se koristi u mnogim jelima – čorbama, glavnim jelima, salatama, pitama i još mnogo toga. Možda vas zanima i trik za kupus koji olakšava pripremu sarmi. Međutim, jedina negativna strana je specifičan miris koji se pojavljuje prilikom kuhanja kupusa, a mnogi ga smatraju odbojnim.
Pročitajte tri jednostavne metode koje će vam pomoći da se oslobodite neprijatnog mirisa prilikom dinstanja kupusa.
Sirće
Sirće je efikasno i može pomoći u uklanjanju mirisa kupusa. Glavna stvar je da se pridržavate mjere, kako ne biste pokvarili ukus jela. Da biste se oslobodili specifičnog mirisa prilikom dinstanja kupusa, dodajte malo sirćeta. Pored toga, u posudu u kojoj kuvate kupus, osim sirćeta, dodajte i malo šećera – to će pomoći da se ukloni kiselost. Saznajte i kako da sladak kupus bude još ukusniji.
So i soda
Za ovu metodu biće vam potrebna hladna voda u kojoj je potrebno rastvoriti kašiku soli i prstohvat sode bikarbone. U ovaj rastvor stavite sjeckani kupus i kuhajte nepokriveno 15-20 minuta. Zatim, kupus ocijedite u cjediljku i nastavite sa kuhanjem (dinstajte, prokuhajte ili pecite).
Lovorov list
Posljednji način da se eliminiše miris kupusa je da u vodu dodate nekoliko listova lovorovog lista, kašiku bijelog vinskog sirćeta i limunov sok. Peršun, mirođija i kim će takođe pomoći da se smanji izražen ukus i miris kupusa.