Vanil-krem štrudla
Ukus podsjeća na krempitu. Brzo se priprema i može doci u obzir i puding od čokolade ili nekog drugog ukusa, u zavisnosti šta ko voli.
Sastojci:
500 gr kora
Za prvi fil:
3 veća jaja
3 kašike šećera
1 šolja (2 dl) ulja
pola šolje pšeničnog griza
1 šolja jogurta
1 kesica praška za pecivo
Za drugi fil:
1 l mlijeka
9 kašika šećera
3 pudinga od vanilije
Priprema:
Najprije skuhati puding u mlijeku i ostaviti da se malo prohladi (ne sasvim) uz povremeno mješanje kako se ne bi stvorila korica. Umutiti bjelanca sa šećerom, dodati žumanca, ulje, griz, prašak za pecivo i jogurt. Prebrojati koliko imate kora i podjeliti ih na četiri dijela, tako da dobijemo četiri štrudle. Slagati kore – na prve tri staviti po tri, četiri kašike prvog fila a na četvrtu koru staviti topao puding i urolati. Tako uraditi i sa preostalim korama. Štrudle premazati ostatkom fila ili sa malo ulja i staviti u rernu da se ispeku. Sačekati da se prohladi, pa isjeći i posuti šećerom u prahu.
Izvor:coolinarika.com