IDEJA ZA SEHUR: Ova zobena kaša je idealna za ramazan
Dr Saliha Mahmood-Ahmed za BBC dala je ideju jela za sehur koje će vas držati sitim cijeli dan.
"Ovaj recept za zobenu kašu sa smokvama i datuljama često se pravi u mojoj kući u ramazanu", kazala je ona i dodala kako energija koja se sporo oslobađa iz zobi, smokava i datulja zaista je kritična u ramazanu, a dodatak chia sjemenki bogatih vlaknima, jogurta kojeg vole crijeva i orašastih plodova i sjemenki bogatih hranjivim tvarima čini ovaj recept potpunim pobjednikom.
Svaka porcija (bez tahinija i melase) sadrži 724 kcal, 21 g proteina, 92 g ugljikohidrata (od čega 58 g šećera), 27 g masti (od čega 5,6 g zasićenih masti), 14 g vlakana i 0,22 g soli.
SASTOJCI
200g jumbo zobi (bez glutena ako je potrebno)
2 kašike chia sjemenki
½ kašičice mljevenog kardamoma
4 žlice prirodnog jogurta
400 ml punomasnog mlijeka
1 kašika grubo nasjeckanih lješnjaka
1 kašika grubo nasjeckanih oraha
1 kašika grubo nasjeckanih badema
2 kašike meda
4 kašike melase od datulja (po želji)
4 kašike svijetlog tahinija (po želji)
8 medjool datulja, bez koštica, grubo nasjeckanih
8 suhih smokava, grubo nasjeckanih
4 kašike sjemenki bundeve
50g nasjeckanih pistacija, za ukras (po želji)
PRIPREMA
Pomiješajte zob, chia sjemenke, kardamom, prirodni jogurt, mlijeko i većinu lješnjaka, oraha i badema u velikoj tegli s medom. Trećinu orašastih plodova ostavite sa strane za upotrebu kao ukras.
Sve jako dobro promiješajte da se sjedini. Ostavite u frižideru najmanje 4 sata, najbolje preko noći, da se smjesa stisne.
Za posluživanje možete smjesu zobi kašikom staviti u 4 zdjelice. Prelijte kašikom melase od datulja i jednom tahinija, a zatim pospite nasjeckanim datuljama, sjemenkama bundeve, suhim smokvama i nasjeckanim pistacijama, kao i sačuvanim orašastim plodovima.
SAVJETI
Možete izostaviti med i koristiti mlijeko s nižom masnoćom ako želite, ali u ramazanu ga dodajem kako bih osigurala da su moje dnevne energetske potrebe zadovoljene, kazala je Dr Saliha Mahmood-Ahmed.
Jumbo zob je poželjna jer se manje obrađuje i sporije oslobađa energiju, a ima i izvrstan okus.