BRZI RECEPT ZA SIROMAŠKICE: Gotove za 20 minuta, a prhke i mekane tope se u ustima

Praktična žena
BRZI RECEPT ZA SIROMAŠKICE: Gotove za 20 minuta, a prhke i mekane tope se u ustima

Ako želite brz, ukusan i jednostavan recept za kiflice koje će se topiti u ustima, ove siromaške kiflice su pravi izbor za vas.

Bez jaja i mlijeka, pripremaju se od samo nekoliko sastojaka koje gotovo sigurno već imate u kuhinji. Hrskave izvana, a mekane i sočne iznutra, s neodoljivim slojem šećera u prahu – savršene su uz kafu, čaj, ili kao brzi slatki zalogaj u bilo kojem trenutku dana. A najbolji dio? Gotove su za samo 20 minuta!

Sastojci

-300 ml ulja
-150 ml vruće vode
-1 prašak za pecivo
-cca 500 g brašna

Za valjanje:

cca 200 g šećera u prahu
1 vanilin šećer

Priprema

Zagrijte rernu na 200 stepeni. Pomiješajte vodu i ulje, dodajte prašak za pecivo, dobro promiješajte, a zatim postepeno dodajte brašno, prvo miješajući kašikom, a potom rukom dok ne dobijete glatko tijesto.

Podijelite tijesto na 3-4 loptice (ako želite veće kiflice, podijelite na 2, kao ja – tako sam dobila 16 većih kiflica, ali manje su slađe). Na pobrašnjenoj površini oblikujte spljošteni krug, pa ga rastanjite oklagijom.

Na svaki komad tijesta stavite malo marmelade, pa motajte kiflice. Stavite ih na pleh obložen papirom za pečenje i odmah stavite u rernu. Pecite dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Ako vam se tijesto počne listati, jednostavno ga pritisnite prstima na nekoliko mjesta. Kiflice će biti "rosave" kad se ispeku, ali šećer će sve pokriti.

Vruće kiflice valjajte u mješavini šećera u prahu i vanilin šećera.

Posluživanje

Iako su ukusne i dok su još tople, ljepše su kada se ohlade jer više krckaju.

Novo