Tri najbolja recepta s kiselim kupusom: Ukusan ručak koji možete jesti 7 dana i da vam ne dosadi

Kiseli kupus je jedno od najomiljenijih jela u balkanskoj kuhinji. Bogat je probioticima, vitaminom C i vlaknima, što ga čini izuzetno zdravim.
Može se koristiti kao glavni sastojak u raznim jelima, od podvarka do sarme, ili se jesti sirov kao salata. Veoma je bogat probioticima zahvaljujući procesu fermentacije. Ove korisne bakterije poboljšavaju varenje, jačaju crevnu floru i pomažu u apsorpciji hranljivih materija.
On je sjajan i zdrav prilog, a može se pripremiti na nekoliko ukusnih načina.
Evo tri najljepša recepta za kiseli kupus koji možete isprobati:
1. Kiseli kupus sa dimljenim mesom
Sastojci:
- 1 kg kiselog kupusa
500 g dimljenog mesa (dimljeni vrat, kobasice)
2 glavice crnog luka
3 krompira
2 šargarepe
1 lovorov list
1 kašičica crvene paprike
So i biber po ukusu
2 kašičice suhog začina
Priprema:
Na malo ulja propržite sitno isjeckan crni luk dok ne postane staklast. Dodajte dimljeno meso isjeckano na komade i propržite ga dok ne dobije lijepu boju. Dodajte šargarepu i krompir isječene na kolutove, pa sve dobro promiješajte.
Dodajte kiseli kupus (ako je previše slan, možete ga isprati), lovorov list, crvenu papriku i suhi začin. Prelijte sve sa malo vode i kuhajte na srednje jakoj vatri oko 1,5 sat, dok povrće i meso ne omekšaju. Na kraju, posolite i pobiberite po ukusu.
2. Kiseli kupus sa mesom u pečnici
Sastojci:
- 1 kg kiselog kupusa
500 g junetine ili svinjetine (but, vrat ili rebra)
1 glavica crnog luka
2 kašičice mljevene paprike
2 kašičice suhog začina
So i biber po ukusu
100 ml bijelog vina
3 kašike paradajz pirea
Priprema:
U velikoj tavi propržite luk na malo ulja dok ne postane staklast. Dodajte meso isiječeno na komade, pa propržite sa svih strana dok ne dobije lijepu boju. Uklonite meso i stavite ga u vatrostalnu posudu. Preko mesa stavite kiseli kupus, začine (so, biber, paprika, suhi začin) i paradajz pire.
Prelijte sve sa bijelim vinom i malo vode, pokrijte aluminijumskom folijom. Stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C i pecite oko 2 sata. Povremeno promiješajte. Poslužite sa krompirom ili hljebom.
3. Kiseli kupus sa suhim mesom i suhim šljivama
Sastojci:
- 1 kg kiselog kupusa
300 g suhog mesa
100 g suhih šljiva
1 glavica crnog luka
1 kašičica kvasca
1 lovorov list
So i biber po ukusu
Priprema:
U velikoj šerpi propržite sitno isjeckan crni luk na malo ulja. Dodajte suho meso isjeckano na komade i propržite ga sa svih strana. Dodajte kiseli kupus, lovorov list i suhe šljive. Sve dobro promiješajte, dodajte kvasac i još malo vode.
Pokrijte i kuhajte na srednje jakoj vatri oko 1-1,5 sat, dok meso ne omekša i kupus se dobro sjedini sa svim sastojcima. Na kraju, posolite i pobiberite po ukusu.