Tri najbolja recepta s kiselim kupusom: Ukusan ručak koji možete jesti 7 dana i da vam ne dosadi

Aktuelno
Tri najbolja recepta s kiselim kupusom: Ukusan ručak koji možete jesti 7 dana i da vam ne dosadi
Tri najbolja recepta s kiselim kupusom: Ukusan ručak koji možete jesti 7 dana i da vam ne dosadi

Kiseli kupus je jedno od najomiljenijih jela u balkanskoj kuhinji. Bogat je probioticima, vitaminom C i vlaknima, što ga čini izuzetno zdravim.

Može se koristiti kao glavni sastojak u raznim jelima, od podvarka do sarme, ili se jesti sirov kao salata. Veoma je bogat probioticima zahvaljujući procesu fermentacije. Ove korisne bakterije poboljšavaju varenje, jačaju crevnu floru i pomažu u apsorpciji hranljivih materija.

On je sjajan i zdrav prilog, a može se pripremiti na nekoliko ukusnih načina.

Evo tri najljepša recepta za kiseli kupus koji možete isprobati:

1. Kiseli kupus sa dimljenim mesom

Sastojci:

  • 1 kg kiselog kupusa
    500 g dimljenog mesa (dimljeni vrat, kobasice)
    2 glavice crnog luka
    3 krompira
    2 šargarepe
    1 lovorov list
    1 kašičica crvene paprike
    So i biber po ukusu
    2 kašičice suhog začina

Priprema:

Na malo ulja propržite sitno isjeckan crni luk dok ne postane staklast. Dodajte dimljeno meso isjeckano na komade i propržite ga dok ne dobije lijepu boju. Dodajte šargarepu i krompir isječene na kolutove, pa sve dobro promiješajte.

Dodajte kiseli kupus (ako je previše slan, možete ga isprati), lovorov list, crvenu papriku i suhi začin. Prelijte sve sa malo vode i kuhajte na srednje jakoj vatri oko 1,5 sat, dok povrće i meso ne omekšaju. Na kraju, posolite i pobiberite po ukusu.

2. Kiseli kupus sa mesom u pečnici

Sastojci:

  • 1 kg kiselog kupusa
    500 g junetine ili svinjetine (but, vrat ili rebra)
    1 glavica crnog luka
    2 kašičice mljevene paprike
    2 kašičice suhog začina
    So i biber po ukusu
    100 ml bijelog vina
    3 kašike paradajz pirea

Priprema:

U velikoj tavi propržite luk na malo ulja dok ne postane staklast. Dodajte meso isiječeno na komade, pa propržite sa svih strana dok ne dobije lijepu boju. Uklonite meso i stavite ga u vatrostalnu posudu. Preko mesa stavite kiseli kupus, začine (so, biber, paprika, suhi začin) i paradajz pire.

Prelijte sve sa bijelim vinom i malo vode, pokrijte aluminijumskom folijom. Stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C i pecite oko 2 sata. Povremeno promiješajte. Poslužite sa krompirom ili hljebom.

3. Kiseli kupus sa suhim mesom i suhim šljivama

Sastojci:

  • 1 kg kiselog kupusa
    300 g suhog mesa
    100 g suhih šljiva
    1 glavica crnog luka
    1 kašičica kvasca
    1 lovorov list
    So i biber po ukusu

Priprema:

U velikoj šerpi propržite sitno isjeckan crni luk na malo ulja. Dodajte suho meso isjeckano na komade i propržite ga sa svih strana. Dodajte kiseli kupus, lovorov list i suhe šljive. Sve dobro promiješajte, dodajte kvasac i još malo vode.

Pokrijte i kuhajte na srednje jakoj vatri oko 1-1,5 sat, dok meso ne omekša i kupus se dobro sjedini sa svim sastojcima. Na kraju, posolite i pobiberite po ukusu.

Novo