Recept za jelo koje je nekada važilo za SIROTINJSKO, a danas se služi u NAJBOLJIM RESTORANIMA
Palenta je mnogima omiljeni doručak, ali ovo jednostavno, starinsko jelo može da se pripremi na nekoliko različitih načina pa u zavisnosti od dodataka može da bude pogodno i za ručak.
Palenta može da se obogati začinskim biljem i učini kremastijom dodavanjem maslaca ili sira. Može da se kuva u temeljcu, mlijeku ili u kombinaciji vode i mlijeka. Opcije su mnogobrojne.
Razmjera kukuruznog brašna i tečnosti je 1:4 za gušću i čvršću palentu, a 1:6 za rjeđu.
Sastojci:
- 100 grama kukuruznog brašna
- 100 grama sušenog paradajza
- 3 čena bijelog luka
- 3 kašike parmezana
- 2 kašike maslaca
- Maslinovo ulje
- Ruzmarin
- Majčina dušica
- So
- Svježe mljeveni crni biber
Priprema:
Sušeni paradajz sitno nasjeckajte.
Nasjeckajte bijeli luk i zagrijte ga na maslinovom ulju. Poželjno je iskoristiti aromatizovano ulje iz tegle u kojoj je bio paradajz. Tako ćete dobiti intenzivniji ukus.
Bijelom luku dodajte usitnjen sušeni paradajz i sve zajedno kuvajte 2-3 minuta na laganoj vatri.
Zagrijte vodu za palentu. Dodajte joj so, biber, majčinu dušicu ili/i na sitno nasjeckani ruzmarin. Kada voda proključa, postupno sipajte kukuruzno brašno stalno miješajući. Ako koristite instant palentu, dovoljno je svega dva minuta da se skuva.
Kada ugasite vatru, dodajte maslac i parmezan i sve zajedno dobro promiješajte, piše Blic Žena.
Palentu poslužite vruću sa sosom od sušenog paradajza na vrhu.