Recept za sočni kolač bez jaja nikoga neće ostaviti ravnodušnim
Iako naziv ovog kolača može djelovati neobično, ne brinite – rezultat je izuzetno ukusan!
Kolač "Crnac bez jaja" je jednostavan za pripremu, a zahvaljujući svom bogatom ukusu i sočnoj teksturi, savršen je za sve ljubitelje brze i ukusne poslastice.
Bez jaja, ali sa puno ukusa, sigurno će oduševiti vaše ukućane ili goste.
Sastojci
-250 g brašna
-200 g šećera
-1 pakovanje praška za pecivo (10 g)
-50 g kakaa u prahu
-1 kašičica vanilin šećera
-100 ml ulja
-250 ml vode (ili biljnog mlijeka za vegansku varijantu)
-1 kašičica sirćeta
-Prstohvat soli
-100 g sjeckanih oraha (po želji)
Priprema
Podmažite tepsiju sa malo ulja i pospite je brašnom ili obložite papirom za pečenje.
U velikoj posudi pomiješajte sve suve sastojke: brašno, šećer, prašak za pecivo, kakao, vanilu i so. Dobro ih izmiješajte da se ravnomjerno rasporede.
U drugoj posudi pomiješajte vodu (ili biljno mlijeko), ulje i sirće. Dobro sjedinite.
Polako dodajte tečnu mješavinu u suve sastojke, mješajući sve vrijeme da se dobije glatka masa. Po želji možete dodati sjeckane orahe za dodatnu teksturu i ukus.
Prebacite smjesu u pripremljenu tepsiju i pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 180°C oko 30-40 minuta. Kolač je gotov kada čačkalica zabodena u sredinu izađe suva.
Ohladite kolač prije nego što ga isječete. Po želji, možete ga posuti šećerom u prahu ili preliti glazurom od čokolade, prenosi Ona.rs.