Evo koliko se jaja dodaje u smjesu za palačinke: Ovo je idealna količina
Zapamtite ovo i nikada nećete pogriješiti
Palačinke na prvi pogled djeluju kao jednostavan obrok za pripremiti. Potrebno je samo nekoliko sastojaka i malo vremena, uz eventualnu vještinu u okretanju palačinki u tiganju. Većina ljudi misli da je to sve, ali nije baš tako jednostavno. Često se događa da smjesa za palačinke ne bude idealna, a palačinke ne uspiju kako ste zamislili.
Jedan od najčešćih problema je to što palačinke nisu prozračne i mekane, što je ono što svi želimo. Ali kako doći do savršene smjese za palačinke? Koji su to ključni faktori?
Savjet broj 1: Količina i kvalitet sastojaka
Jedan od najvažnijih faktora je pravilna količina i kvalitet sastojaka, naročito jaja. Mnogi početnici misle da će smjesa za palačinke biti bolja ako se doda što više jaja. Međutim, to može imati suprotan efekt – palačinke će biti teške i gumene.
Dakle, koliko jaja treba staviti u smjesu? Ako stavite 3-4 jajeta na 500 ml mlijeka, to je previše i palačinke će biti suviše guste. S druge strane, jedno jaje je premalo. Idealna količina je dva jaja na 500 ml mlijeka. Ovaj omjer će vam omogućiti da pripremite savršene, prozračne palačinke koje će imati dobar okus i teksturu.
Savjet broj 2: Brašno – količina i priprema
Ako želite mekane i ukusne palačinke, morate obratiti pažnju na količinu brašna koje dodajete. Na primjer, ako koristite 500 ml mlijeka i dva jaja, trebate dodati oko 300 grama brašna.
Međutim, nije samo količina bitna, već i kvaliteta brašna. Preporučuje se da brašno obavezno prosijete nekoliko puta prije dodavanja u smjesu. Ovaj korak pomaže da se smjesa bude lakša i da palačinke budu mekše i prozračnije.
Dodatni savjeti za savršene palačinke:
- Nemojte pretjerivati s miješanjem smjese. Ako miješate predugo, palačinke mogu biti žilave. Samo sjedinite sastojke dok ne dobijete glatku smjesu.
- Pazite na temperaturu tave. Ako je tavan previše vruć, palačinke će brzo posmeđiti, a neće biti dovoljno pečene unutra. S druge strane, ako nije dovoljno vruća, palačinke će upiti previše ulja i biti previše masne.
Ako zapamtite ove osnovne smjernice, sigurno nećete pogriješiti. Pripremite savršene palačinke svaki put!