U mljeveno meso uvijek dodajte 1 sastojak: Ćufte, pljeskavice, pa i musaka biće daleko sočniji
Rijetko ko zna da jelima od mljevenog mesa možete značajno poboljšati ukus i teksturu jednostavnim dodavanjem jednog posebnog sastojka – praška za pecivo. Iako mnogi ovo možda ne bi povezali s mesom, profesionalni kuhari vrlo često koriste ovaj trik da unaprijede kvalitet svojih jela.
Prašak za pecivo je poznat po tome što se koristi u pripremi proizvoda od brašna, kao što su hleb, peciva i kolači. Njegova glavna funkcija u tim slučajevima je da omogući testu da naraste, da bude mekše i rastresitije, a da proizvodi imaju veći volumen. Međutim, zanimljivo je da ovaj isti efekat može imati i na meso. Prašak za pecivo ne samo da poboljšava teksturu brašnastih proizvoda, već može učiniti meso mekanijim i sočnijim, te ga učiniti rastresitijim, čime se izbjegava stvaranje grumenčića i potencijalna gumena tekstura.
Kada koristite prašak za pecivo u jelima od mesa, posebno u pripremi pljeskavica ili ćufti, rezultati će biti izvanredni. Meso će biti izuzetno mekano i sočno, što će svakako obradovati vaše nepce. Ovo je naročito korisno kada pripremate mesne proizvode koji se lako mogu stvrdnuti ili postati previše žilavi, poput ćufti koje ponekad mogu imati gumenu teksturu.
Prašak za pecivo se dodaje tek pri kraju pripreme jela, i to u vrlo malim količinama. Na primjer, kada pripremate smjesu za ćufte, preporučuje se da prašak za pecivo dodate na samom kraju i dobro izmiješate da se ravnomjerno rasporedi kroz smjesu. Nakon toga, najbolje je da smjesu ostavite da malo odstoji prije nego što počnete s prženjem ili oblikovanjem jela. Ovaj mali trik može značajno poboljšati krajnji rezultat, a vaša jela od mesa će biti mekša, sočnija i mnogo privlačnija, piše Stvar ukusa.
S obzirom na to koliko jednostavan i učinkovit može biti ovaj dodatak, možda ćete se iznenaditi kada shvatite da već imate ovaj sastojak u kuhinji, a nikada niste ni pomislili da ga koristite u pripremi mesa.