Recept za NAJZDRAVIJU POSLASTICU star je 6.000 godina: Pravi se od samo 2 sastojka, a ukus fantazija

Praktična žena
Recept za NAJZDRAVIJU POSLASTICU star je 6.000 godina: Pravi se od samo 2 sastojka, a ukus fantazija
Novi.ba

Čuveni grčki pisac i "otac" istorije, Herodot, nazvao je pasteli istovremeno i lijekom i delikatesom u svojim zapisima. Takođe, pasteli se spominje i u drevnim egipatskim tekstovima, gde su ga žene koristile kako bi stimulisale svoje hormonalne žlijezde. Zanimljivo je da se pasteli spominje i u Homerovoj Ilijadi, gdje ga ratnici konzumiraju prije odlaska u bitku kako bi imali snage i energije za teške napore.

Šta je zapravo pasteli? Riječ je o jednostavnoj, ali izuzetno zdravoj kombinaciji dvaju sastojaka: susama i meda. Ova smjesa, poznata i kao pitom od susama i meda, sadrži mnoge korisne nutrijente. Ove dvije namirnice zajedno čine savršen izvor cinka, gvožđa, vlakana, magnezijuma, kalcijuma, bakra i različitih vitamina, posebno iz B grupe, koji su ključni za optimalno funkcionisanje organizma.

Prema brojnim istraživanjima, sinergija ovih potpuno prirodnih sastojaka pozitivno utiče na regulaciju masnoća u krvi, naročito u odnosu LDL i HDL holesterola. Pasteli sadrži čak 182 elementa koji su korisni za zdravlje, a posebno je bogat antioksidansima koji sprečavaju razvoj raka i drugih ozbiljnih bolesti na ćelijskom nivou. Samo jedna ili dvije kuglice pastelija prije važnog događaja mogu vam pružiti dugotrajnu energiju i postati izvrstan izvor goriva za vaš organizam.

Recept za pasteli
Za pripremu pastelija potrebno je samo dva sastojka:

- 300 grama tahinija (pasta od čistog mljevenog susama)

- 300 grama prirodnog meda

Ako nemate gotovi tahini, možete ga pripremiti sami kod kuće. Za domaći tahini, potrebno je da imate sirove oljuštene sjemenke susama i ulje po želji (obično 2 kašičice ulja na jednu ili pola šoljice semenki, zavisno od željene gustoće). Sjemenke lagano popržite na tavi bez dodatka masnoća dok ne postanu zlatne (oko 5-10 minuta, stalno miješajući). Budite oprezni da ne zagore, jer će poprimiti gorak ukus. Nakon što se ohlade, stavite ih u blender, dodajte maslinovo ulje i blendajte dok ne dobijete pastu željene gustoće.

Priprema

Pomiješajte tahini i med u posudi. Prije nego što stavite smjesu u posudu, možete izliti višak ulja koji se stvori na vrhu tahinija. Iako oba sastojka imaju tečnu konzistenciju, zanimljivo je da će se smjesa stvrdnuti u čvrstu masu koja se može oblikovati poput plastelina. Ako želite, možete dodati i šaku drobljenih orašastih plodova poput oraha, badema, pistaća ili lješnika. Neki ljudi peku ovu smjesu, međutim, to nije preporučljivo jer se time gubi veliki broj korisnih sastojaka i samog ukusa.

Nakon što oblikujete kuglice, pločice ili neki drugi oblik po želji, uvaljajte ih u cijele sjemenke susama. Gotove pastelije stavite na poslužavnik i stavite u frižider da se ohlade. Kao ljekoviti proizvod ili poslasticu, dovoljno je da konzumirate 2-3 kuglice dnevno. Ipak, budite oprezni s količinom jer je ovaj slatkiš prava energetska "bomba".
 
 

Novo